Zleva: Kamal Farhan, Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Ostrá debata o chráněném distribučním kanále vedla k přerušení schvalování zákona

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že má recept na uspokojení požadavku tuzemských lékáren, které volají po spravedlivější distribuci léků. Jenže zástupci více než šesti set lékáren tomuto receptu nevěří a podepsali se pod petici v níž požadují uzákonit takzvaný chráněný distribuční systém (kanál). Ten se ve svém pozměňovacím návrhu snaží prosadit poslanec Jan Kuchař (STAN). Návrh byl včera projednáván ve Sněmovně při třetím čtení novely zákona o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro a také zákona o léčivech. O distribuci léků se přitom rozhořela bouřlivá diskuse mezi ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a stínovým ministrem zdravotnictví Kamalem Farhanem (ANO) a dalšími poslanci. Nakonec bylo jednání o novele právě kvůli pozměňovacím návrhům přerušeno a bude pokračovat 31. května.

„Tento návrh zákona je v drtivé míře implementační, kdy do právního řádu České republiky inkorporujeme unijní nařízení o posílené úloze Evropské agentury pro léčivé přípravky při připravenosti na krize a krizovém řízení v oblasti léčiv a zdravotnických prostředků,“ poznamenal v úvodu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a doplnil, že krom toho byly v obou zákonech zvýšeny pokuty za nevedení nebo nesprávné vedení evidence léků.

K vládnímu návrhu poslanci přidali i tři pozměňovací návrhy. Se dvěma z nich nicméně Válek vyjádřil nesouhlas. Pozměňovací návrh, který uvažuje o výdejních boxech na léčivé přípravky podle Válka sice „obsahuje zajímavá řešení některých situací, je ale ve své konkrétní podobě bohužel nebezpečný, protože se výdej týká i některých léků, které jsou rizikové“. Podle ministra chybí ochrana proti opakovanému vydání léčiva, vydávání léčiva dětem i proti vydání většího množství léku. „Ale zejména ten návrh postrádá jakékoliv zmocnění k vydávání prováděcí vyhlášky, tím pádem bychom nemohli vydat k tomuto pozměňovacímu návrhu prováděcí vyhlášku, a tím pádem bychom nemohli ani nějakým způsobem pomocí této vyhlášky reagovat,“ upozornil Válek.

Spor o chráněný distribuční kanál

Obsah druhého pozměňovacího návrhu, se kterým vyjádřil ministr Válek nesouhlas a ke kterému se poté rozjela dlouhá diskuse, nepodpořilo ministerstvo zdravotnictví již v minulém volebním období za ministra Adama Vojtěcha (za ANO) – šlo tehdy o návrh ustanovení o chráněném distribučním kanálu, který navrhl komunistický poslanec Pawlas (novelu zákona o léčivech včetně Pawlasova pozměňovacího návrhu, které se přezdívá lex Pawlas, Sněmovna drtivou většinou poslanců v roce 2019 i přes negativní stanovisko ministerstva zdravotnictví schválila – pozn. red.). „Tato úprava je dle našeho názoru nevhodná, byť se snaží řešit situaci, kterou vnímáme jako velmi, velmi důležitou, a to sice to, aby se lék dostal do každé lékárny,“ řekl Válek ve Sněmovně. Zároveň vyzval lékárny, aby využily stávající legislativu. „Chtěl bych vyzvat všechny lékárny v České republice, pokud po 1. červnu budou mít objednávku léků a ta objednávka nebude realizována, aby buďto přímo kontaktovaly Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), anebo ještě lépe cestou Lékárnické komory kontaktovali SÚKL,“ řekl Válek a upřesnil, že po 1. červnu „budeme přesně vědět (díky změně legislativy), kolik léků dorazilo do republiky, kde ty léky jsou, kolik je jich v jednotlivých lékárnách“.

Na Válkovo vystoupení reagoval poslanec hnutí ANO a stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan. „Velmi mě potěšil projev pana ministra v tom smyslu, že vyzýval lékárny, aby vystoupily a oslovily SÚKL a aby se přihlásily k tomu, co chtějí. Velmi mě také potěšilo, že bude tvrdě vymáhat, opravdu tvrdě. Ale já mu poradím: 602 českých lékáren podepsalo petici, kterou dalo na petiční výbor, a ta petice se týká rovných podmínek v dodávkách léků. Je to jinými slovy podpora distribučního kanálu, který ministerstvo zdravotnictví v rámci novely vyškrtlo a který tady platil, jak správně pan ministr řekl, byl to ‚lex Pawlas‘, který tenkrát byl hlasován napříč Poslaneckou sněmovnou, a on ho vlastně vůbec nevymáhal, on ho vůbec tvrdě nevymáhal, on ho ignoroval,“ ostře Válka zkritizoval Farhan.

Zmínil přitom průlomové rozhodnutí soudu pro Prahu 8, které farmaceutické firmě Astellas Pharma nařídilo, aby s distributorem, kterému odmítla dodat léčivé přípravky, uzavřela smlouvu a požadované léky mu dodala. „A toto vlastně pan ministr vůbec během svého působení nevymáhal. Samozřejmě ho nemůže vymáhat on, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale on jmenuje ředitele a on je za to zodpovědný,“ prohlásil Farhan.

„Takže já nevím, co chce (ministr Válek) tvrdě vymáhat. Tady máte, pane ministře, 602 lékáren, které podporuji ten chráněný distribuční kanál, které chtějí rovné podmínky v dodávkách. Proč je tady vyzýváte k tomu, aby se někam ozvaly? Tak jim to umožněte, ať se dostanou k těm lékům, o které požádají distributory. Proč jim to nechcete umožnit? Proč bojujete proti malým a nezávislým lékárnám? 602 lékáren v České republice vás o něco žádá a vy to ignorujete,“ řekl emotivně opoziční poslanec.

Projednávání bylo přerušeno

Válek se proti jeho slovům vymezil. „Co se distribučního kanálu týče, myslím, že debata tady byla velmi bouřlivá v minulé Sněmovně, a upozornil bych, že tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr za hnutí ANO, byl proti. Já postupuji stejně jako Vojtěch Adam ze stejných důvodů,“ řekl Válek a k chráněnému distribučního kanálu ještě poznamenal: „Cílem zákona je především dostat léky k pacientům, respektive dostat ty léky do lékáren, které si je objednají… Není cílem podporovat jakéhokoliv distributora. Opravdu se na mě nemůže žádný distributor zlobit, ale já nejsem ministr distributorů. Stejně tak nejsem ministr farmaceutických firem. Já jsem ministr pacientů a zdravotníků, a takto byl každý ministr, co tam na tom zdravotnictví, aspoň ty, které já považuju za slušné a seriózní, takto se tam každý choval.“

Válek reagoval také na Farhanovu zmínku o soudním rozhodnutí. „V pondělí soud rozhodl, ale rozsudek zatím není zveřejněn, tak pouze víme to, co Zdravotnický deník napsal. Citovat Zdravotnický deník je určitě důležité, ale zatím není zveřejněn rozsudek, tedy nevíme, o čem nepravomocně prvoinstančně soud rozhodl,“ uvedl.

Farhan poté Válkovi připomněl, že pro „lex Pawlas“ hlasovali poslanci napříč politickým spektrem, včetně některých dnešních ministrů za ODS. „Ti všichni v minulosti chtěli, aby malé lékárny se k těmto lékům rovnoměrně a rovnoprávně dostaly. Byla to ODS, která to tenkrát chtěla, byli to ministři za ODS, byli to Piráti, kteří podporovali distribuční kanál a chtěli, aby se dostaly léky k malým lékárnám. A uvidíme, jak to budou podporovat dnes,“ řekl Farhan.

Po bouřlivé a košaté diskusi, do níž se zapojovali především opoziční poslanci a v jejímž závěru přidal ministr Válek k novele i vlastní pozměňovací návrh obsahující legislativně-technické změny, se poslanci usnesli na tom, že přeruší projednávání celého návrhu do pátku 31. května.

Jakub Němec