Tisková konference VFN k představení biopsie bez operace, kterou lékaři používají k diagnostice rakoviny vaječníků. Zleva přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze David Cibula, děkan 1. lékařské fakulty UK Martin Vokurka, lékař Onkogynekologického centra Filip Frühauf a přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Michal Vočka. Foto: Nela Slivková

Průlom v oblasti ženského zdraví. Biopsie bez operace výrazně urychluje diagnostiku rakoviny vaječníků

Každý rok v Česku onemocní rakovinou vaječníků až tisíc žen. Nemoc je o to zákeřnější v tom, že účinná prevence v podstatě neexistuje a příznaky nejsou znatelné. Onkogynekologové z Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) dokážou zahájit léčbu do 4 dnů po první návštěvě pacientky, a to díky využití ultrazvukové diagnostiky a ultrazvukem navigované biopsie. Vyšetření se provádí bez nutnosti narkózy a operace a jeho spolehlivost je srovnatelná s CT či magnetickou rezonancí. Unikátní metodu tru-cut biopsie v onkogynekologické léčbě začali lékaři z VFN používat v běžné praxi jako první na světě a učí se ji od nich odborníci z celého světa.

 „Tru-cut biopsie je aktuálně považována za nejlepší metodu, jakou lze získat vzorek tkáně z nádorů v pánvi nebo dutině břišní, a jsme rádi, že tuto techniku od nás přebírají desítky pracovišť po celém světě,“ vysvětluje Filip Frühauf, lékař Onkogynekologického centra VFN. Metoda je velmi efektivní především u pacientek s rakovinou vaječníků, které bohužel často přicházejí až v pokročilém stádiu onemocnění. „Umožňuje nám odebrat vzorek tkáně bez nutnosti narkózy a operace a dle vyšetření vzorku zahájení správné léčby během několika dnů. Naši lékaři mají výjimečnou erudici, protože provádí několik desítek těchto výkonů měsíčně a na naše pracoviště se jezdí učit odborníci z celého světa,“ doplňuje David Cibula, přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Výsledky mezinárodní studie ISAAC vedené experty kliniky potvrují, že neinvazivní ultrazvuk v diagnostice karcinomu vaječníků je srovnatelný s CT či magnetickou rezonancí. Studie probíhala v letech 2018 až 2022 v 5 evropských centrech a účastnilo se jí 242 žen se zhoubným nádorem vaječníků. Ukázalo se, že právě ultrazvuk byl mezi pacientkami nejvíc oblíbený. „V případě, že odebíráme biopsii, je výsledek k dispozici během 72 hodin a pacientka u nás zahájí bez dalšího prodlení cílenou léčbu s odloženou operací po zmenšení objemu nádoru,“ uvádí k tomu vedoucí lékařka Onkogynekologického centra Daniela Fischerová.

Jehlová biopsie. Foto: VFN

Rozhodující jsou geny

Zárodečné varianty v nádorových predispozičních genech byly v minulém roce vyšetřeny u zhruba 70 procent pacientek. Zbývajících 30 procent se tak o své predispozici nedozvídá včas, ačkoliv stačí jedno genetické vyšetření. Genetická mutace v jednom z BRCA genů způsobuje u žen až 30x vyšší riziko rakoviny vaječníků a 10x vyšší riziko rakoviny prsu.

Zvýšená predispozice k nádorovým onemocněním se však nevyhýbá ani mužům, genetickou poruchu nese zhruba každý 750. Čech. Pro úspěšnou a včasnou léčbu je zjištění svého BRCA statusu zásadní. Genetické vyšetření je vhodné i pro zdravé příbuzné onkologických pacientů. „Nosičky a nosiči genetických poruch, jako je mutace BRCA genů, se mohou díky preventivním operacím nádoru zcela vyhnout, nebo jej díky pravidelnému sledování včas zachytit a získat lepší šanci na vyléčení,“ doplňuje David Cibula, přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Nejlepší péče je v onkogynekologických centrech

Centralizace pacientek se zhoubným nádorem vaječníků ve specializovaných centrech pod dohledem multidisciplinárního týmu odborníků je nezbytná a umožňuje efektivněji koordinovat péči, která vede k rychlejší diagnostice a individualizované léčbě. Mezi základní metody léčby ovariálního karcinomu patří radikální chirurgický zákrok spojený s odstraněním nádoru a chemoterapie založená na platinovém derivátu. Onkogynekologické centrum ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze je v Česku jediným akreditovaným pracovištěm pro operace ovariálních nádorů v pokročilém stádiu.

Pro ovariální karcinom je charakteristický návrat nemoci po různě dlouhém období po primární léčbě. V případě agresivního chování nádoru jsou pacientky zařazovány do probíhajících onkologických studií, což může představovat naději na experimentální, potenciálně účinnou léčbu a další možnost boje proti nemoci.

„Rádi bychom také upozornili na pokroky v léčbě ovariálního karcinomu prostřednictvím účinné udržovací terapie s PARP inhibitory. Tato inovativní léčba ukázala pozitivní výsledky nejen u pacientek s BRCA mutací, ale také u těch, které tuto mutaci nemají. Studie potvrzují, že PARP inhibitory přežití pacientek s ovariálním karcinomem významně prodlužují. Tato terapie, která je již běžně dostupná pro naše pacientky, představuje v léčbě ovariálního karcinomu další významný pokrok,“ uzavírá David Cibula.

-ns-