Zapíjení léků čajem vypadá neškodně, přesto může zásadně ovlivnit účinnost léčby. Češi přitom patří mezi národy, které po šálku čaje sáhnou automaticky. Jenže právě černý, zelený i ovocný čaj dokážou blokovat mechanismy, díky nimž se léky vstřebávají. A důsledky často nebývají na první pohled vidět. Pacient pak jen konstatuje, že „mu to nezabírá“. Realita je ale mnohem složitější.

Jak v nedávném rozhovoru pro Zdravotnický deník upozornil farmaceut a farmakolog Josef Suchopár, interakce léků s nápoji a potravinami představují v Česku značný problém. Své léky totiž zapíjí čajem většina pacientů. „Velmi často používají čaj, černý, zelený, ovocný, přičemž to jsou právě nevhodné nápoje k zapíjení léků,“ uvedl.

Léky zapíjejte raději jen vodou

Látky, které tyto čaje obsahují, totiž blokují některé transportní systémy v tenkém střevě a snižují tak biologickou dostupnost řady léků.

„Snížení může být relativně malé, o 20 až 40 %, ale také značné, o 70 % a výjimečně o 95 %,“ upozornil Suchopár. Dodal, že léků, kterých se tento typ interakcí týká, je celá řada a jedná se často o léky s masovou spotřebou, jako například nelipofilní beta-blokátory, některá antihistaminika, ACE-inhibitory, protinádorové léky ze skupiny inhibitorů proteinkináz, furosemid, kyselinu listovou nebo rosuvastatin.

Co tedy o absorpci léčivých přípravků do organismu rozhoduje? „Vstřebávání léků je dáno jednak vlastnostmi konkrétního léku, jednak genetickými polymorfismy pacienta, náplní jeho žaludku, aciditou žaludeční šťávy, její osmolaritou, použitým nápojem atd.,“ vysvětlil dále farmakolog s tím, že léky lze v zásadě rozdělit na neproblémové z hlediska vstřebávání (typicky paracetamol), nebo problémové, jejichž vstřebávání je dáno průsečíkem všech výše zmíněných faktorů.

Mohlo by vás zajímat

Pokud tedy pacienti chtějí přispět k lepší účinnosti svých léků, zní rada odborníků jasně: léky zapíjet výhradně čistou vodou, přibližně v množství 2 decilitrů.

Pacient skončil na ARO

O konkrétním případu, kdy může nevhodná interakce léčiv s potravinami dokonce ohrozit život pacienta, nedávno pověděla i vedoucí oddělení klinické farmacie Nemocnice na Homolce Milada Halačová.

„Měli jsme 85letého pacienta s fibrilací síní a sníženou glomerulární filtrací, kdy ledviny filtrují krev pomaleji a méně účinně. Na ARO ho přivezla záchranka s masivním krvácením. Lékaři sice nasadili monoklonální protilátku, která dokáže vyvázat protisrážlivý lék Pradaxa (který pacient dostával v dávce 150 mg po 12 hodinách) z krevního řečiště, přesto muž za několik hodin vykrvácel. Zjistili jsme, že pacient žil v domově důchodců. Ošetřovatelka v dobré víře lék každé ráno po dobu tří týdnů vysypávala do čaje nebo jogurtu, aby to pán komfortně spolkl. Jenže tak zvýšíte biologickou dostupnost antikoagulačního léčiva o 75 %. To musí skončit průšvihem,“ popsala Halačová.

Pozor na účinnost antikoncepce

Na účinek léků v těle nepůsobí jen nápoje, ale i různé potraviny. K nejznámějším příkladům patří grapefruitová šťáva, která zpomaluje odbourávání mnoha léčiv. Ještě výraznější efekt má pomelo. Lidé užívající warfarin by se zase měli hlídat v konzumaci zeleniny bohaté na vitamin K, zejména té listové a košťálové.

Nikoho také nepřekvapí, že účinky léčiv může měnit alkohol. Existují ale i nečekané kombinace: například marinovaný losos dohromady s třezalkovým čajem může vyvolat zvýšení krevního tlaku. A samotná třezalka dokáže napáchat potíže i jinde – při zapíjení antikoncepce může snížit její účinnost a vést k neplánovanému těhotenství. Na léky mohou mít vliv i další látky, například ženšen, podběl, ginkgo biloba, kurkuma, černý pepř nebo karambola.