Že kvalitní strava je jednou z podmínek úspěšné léčby, není žádné překvapení. O to více na výživě záleží, když se pacienti zotavují v nemocnicích. O problémech s nedostatečnou nebo nekvalitní výživou občas slyšíme i v souvislosti s českými zdravotnickými zařízeními. Se stejným problémem se ale potýkají také nemocnice u našich západních sousedů. Podle zpravodajského portálu Die Welt v Německu kvůli nedostatečné výživě zemřou v nemocnicích až desetitisíce pacientů ročně.
Je to skutečný paradox. V zemi s nejsilnější ekonomikou v Evropě a jednou z nejsilnějších na celém světě zemřou ročně tisíce pacientů v nemocnicích, protože trpí podvýživou. S odkazem na Německou společnost pro nutriční medicínu (DGEM – Deutsche Gesellschaft für Ernährungsmedizin) to uvedl německý zpravodajský portál Die Welt.
Pacienti v podstatě hladoví, protože jim chybí dostatek kalorií a bílkoviny. Často si toho ale nikdo nevšimne, upozorňuje Die Welt. „Podvýživa v nemocnicích není vůbec okrajovým problémem,“ uvedl pro portál Die Welt Matthias Pirlich, viceprezident DGEM.
Podvýživa ohrožuje pacienty více než nedostatečná hygiena
Společnost nedávno poukázala na to, že v německých nemocnicích zemře každý rok kolem 200 tisíc pacientů s podvýživou jako dalším rizikovým faktorem. Přitom prostřednictvím moderního nutričního managementu by bylo možné zachránit asi 55 tisíc z nich.
Rozsah problému s podvýživou pacientů v nemocnicích se ukáže ještě více, pokud jej srovnáme s hygienou. Podle odhadu DGEM je možné díky správné hygieně předejít v nemocnicích ročně až několika tisícům předčasných úmrtí v souvislosti s nemocniční infekcí. Podvýživa má tedy o řád větší negativní dopady.
Mohlo by vás zajímat
„Naše čísla jsou pouze hrubé odhady,“ připouští Pirlich. Rozsah problému s podvýživou v nemocnicích je ale podle něho realistický. Studie totiž podle Pirlicha naznačují, že až 30 procent ze všech nemocničních pacientů je podvyživených, a proto mají horší prognózu. Podvýživa se projevuje nežádoucím úbytkem tělesné hmotnosti, úbytkem svalové hmoty, respektive nedostatkem vitamínů či stopových prvků.

Německá společnost pro nutriční medicínu se už v roce 2023 obrátila na Spolkové ministerstvo zdravotnictví, aby zákonem zavedlo systematický screening podvýživy v nemocnicích. K této výzvě se připojily na dvě desítky dalších lékařských profesních sdružení. Všichni doufali, že s prosazením nemocniční reformy k zavedení tohoto screeningu dojde, ale nestalo se tak. V současné době tedy v Německu přetrvává stav, kdy záleží pouze na každé nemocnici, jak pečlivě své pacienty vyživuje.
Nedotčené jídlo je signálem, že něco není v pořádku
Z uvedených odhadů by se mohlo na první pohled zdát, že problém s nedostatečnou výživou má podobu nekvalitní stravy, která se v nemocnicích podává. Tedy že pacienti běžně jedí například bramborovou kaši z prášku nebo omáčky blíže nespecifikované konzistence a původu, nebo že zeleninový salát znamená dva plátky okurky a osminu rajčete.
Jenže nemocniční strava nutně nekvalitní není. Právě podle DGEM je polovina nemocničních pacientů se stravou spokojena nebo velmi spokojena. Pouze jeden ze sedmi pacientů považuje stravu v německých nemocnicích za špatnou. Tato čísla jasně dokazují, že existuje mnoho pozitivních příkladů, které by mohly následovat i nemocnice, jež se stravováním pacientů bojují.
A dokonce by kvalitní strava ani nemusela znamenat nějaké dodatečné zatížení náklady. „I se střídmým jídelníčkem se dá udělat hodně, co se týče nutričních nedostatků,“ řekl Pirlich portálu Die Welt. Podle něho by se nemocnice měly zaměřit především na zranitelné pacienty. „Pro mladého člověka, který je několik dní na oddělení se zlomenou nohou, je špatné jídlo sice otravné, ale neznamená to pro něho velký problém,“ dodal.
Zcela odlišná je ale situace u starších, chronicky nemocných pacientů, kteří se často již nedostatečně stravují a dostávají se do nemocnice již s nutričními nedostatky. „Na oddělení si často nikdo nevšimne, že týden nebo dva skoro nic nejedli,“ uvedl Pirlich. Nedotčené jídlo by podle něho mělo být signálem, že s pacientem je třeba i po této stránce pracovat nebo se zaměřit na to, proč zůstalo na talíři.