Činí naše jídlo chutnější a zajímavější, ale mohou se stát zdrojem komplikací. I zcela běžné druhy koření totiž mohou ovlivnit účinnost některých léčiv. Znalosti o možných interakcích třeba mezi skořicí či zázvorem a farmaky jsou však omezené, ačkoliv mohou mít vliv na výsledky léčby. Informuje o tom magazín The Conversation.

Koření je obvykle vnímáno jako něco, co zlepšuje vlastnosti pokrmů nebo nápojů, nikoliv jako něco, co by mohlo zasáhnout do léčby. Postupně se však objevují důkazy pro to, že i při konzumaci některých druhů koření je při užívání určitých léčiv na místě přinejmenším opatrnost. Zcela zásadní je ovšem dávka i konkrétní druh použité rostliny, ze které se koření získává. Navíc některé druhy koření jsou zpracovávány do formy potravinových doplňků, což zásadně mění možný efekt na léčbu.

„Jsou zaznamenány kazuistiky, u kterých je předpoklad, že potravinové doplňky s obsahem skořice mohou zvýšit riziko krvácení, pokud se užívají současně s antikoagulancii. To je pravděpodobně způsobeno tím, že kumarin ovlivňuje jaterní enzymy zodpovědné za rozklad léků, jako je warfarin. Některé výzkumy také naznačují, že skořice by mohla potenciálně interagovat s jinými léky, včetně léků proti bolesti, antidepresiv, léků proti rakovině a léků na diabetes,“ vysvětluje v článku pro magazín The Conversation farmaceutka Dipa Kamdar, která působí na britské Kingston University.

Zásadní je druh a množství

Nedávná studie provedená na University of Mississippi a publikovaná v žurnálu Food Chemistry: Molecular Science ukázala na možná rizika spojená právě s užíváním skořice. V laboratorních podmínkách bylo zjištěno, že cinnamaldehyd (organická sloučenina, která dává skořici její typickou chuť a vůni, pozn. red.) aktivuje receptory urychlující to, jakým způsobené léčivé látky postupně vyplavovány z těla, což potenciálně může snížit jejich účinnost. „I když je tento výzkum stále v raných fázích a doposud nedošlo k testování na lidech, otevírá důležité otázky o tom, jakým způsobem skořice interaguje s moderními léky,“ popisuje farmaceutka.

U skořice záleží nejen na druhu, ale i množství. Lehká posypka na oblíbeném nápoji či pokrmu problematická podle odborníků není. Ilustrační foto: www.freepik.com

Důležitý je ovšem druh skořice. V supermarketech se běžně prodává skořice Cassia, která je levnější. Vedle toho existuje cejlonská skořice, často označována jako „pravá skořice“. Cassia obsahuje více kumarinu, což je látka, která má také antikoagulační účinky. V kombinaci s léky na ředění krve však může být rizikem. „Některé výzkumy také naznačují, že by skořice mohla interagovat s dalšími léky, včetně analgetik, antidepresiv, nebo léků používaných při léčbě nádorových onemocnění či diabetu. Než ale vyhodíte svou poličku s kořením, je důležité si uvědomit, že tato rizika jsou spojena s vysokými dávkami, zejména ve formě potravinových doplňků. Lehká posypka skořice na ovesné kaši problémy pravděpodobně nezpůsobí,“ uklidňuje expertka.

Dostupné jsou pouze omezené informace

Také kurkuma, užívaná nejen jako koření, ale v některých zemích také jako součást domácí samoléčby, může být potenciálně riziková. „Informace o interakcích kurkumy s léky jsou stále omezené. Většina z toho, co nyní víme, pochází z laboratorních studií a studií na zvířatech, které není možné vždy přímo přenést na lidi. Avšak jsou důkazy, že kurkumin může ovlivnit to, jakým způsobem jsou některé léky metabolizovány, zejména ty, které jsou ovlivňovány jaterními enzymy. To znamená, že mohou potenciálně interagovat s antidepresivy, léky na vysoký krevní tlak, chemoterapeutiky a některými antibiotiky,“ popsala Kamdar.

Kurkuma má jistý vliv na krevní tlak, což potenciálně může zesílit efekt léků jako warfarin nebo aspirin. Studie provedené na zvířatech pak naznačují, že kurkuma může snižovat krevní cukr, tedy může ovlivnit účinek anti-diabetik či inzulinu. Nicméně, tyto pozorované efekty byly zjištěny až při užívání potravinových doplňků, které obsahují vysoké dávky, nikoliv při malém množství používaném v pokrmech.

Důležité je komunikovat s lékařem

Podobně je to i se zázvorem, u něhož se mohou objevit mírné antikoagulační účinky, tedy i případná kombinace s léky snižující srážlivost krve. Nejednoznačné jsou důkazy ohledně působení zázvoru a možných interakcí s léky používaných při léčbě diabetu.

„Ačkoliv laboratorní studie naznačují, že koření může ovlivnit to, jak tělo zpracovává určité léky, naprostá většina těchto účinků byla pozorována až při vysokých dávkách, obvykle při užívání doplňků stravy, nikoliv při každodenním vaření,“ mírné možné obavy farmaceutka. Podle ní je důležité, aby pacienti věděli, že před tím, než začnou užívat nové doplňky stravy s obsahem rostlin a výtažků z nich, mají komunikovat se svým ošetřujícím lékařem a sdělit, co mají v plánu užívat.

Mohlo by vás zajímat

Autorka je externí spolupracovnicí redakce. Je zaměstnána na Ministerstvu zdravotnictví v odboru ochrany veřejného zdraví.