Volně prodejné brýle se hodí pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. Takových lidí je málo. Foto: Anne Lowe, Public Domaine

Lékař varuje, takzvané hotové brýle z tržišť nejsou vhodné pro každého

Dioptrické brýle nosí kolem šesti milionů Češek a Čechů. Jejich počet může být i vyšší – řada lidí totiž nejde k očnímu lékaři, aby jim zrak vyšetřil, a podle výsledků optik zhotovil brýle s dioptriemi na míru, ale pořídí si levné takzvané hotové brýle. Před tímto postupem varuje přednosta sítě očních klinik Pavel Stodůlka. Podle něj si hotovými brýlemi může člověk způsobit vážné oční problémy, některá poškození přitom jsou nevratná.

 

Brýle na čtení potřebuje podle statistik téměř každý člověk nad 40 let věku. Deset procent lidí s dioptrickou vadnou brýle vůbec nenosí. Část lidí pak řeší problémy se zrakem nákupem brýlí v drogeriích, na čerpacích stanicích a v tržnicích. „Volně prodejné brýle se hodí pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. Takových lidí je málo,“ upozornil lékař.

Univerzální brýle mají základní dioptrie ve škále zhruba od 0,5 do 4,5. Volně prodejné brýle bez předpisu jsou pouze na čtení. Brýle na dálku se v drogerii neprodávají. Volně prodejné brýle na čtení nekorigují astigmatismus, což je vada, která znemožňuje rozeznávání detailů.

Hotové brýle by podle Stodůlky měli lidé používat jen jako nouzové řešení. Jsou určeny na krátkodobé čtení například etiket v obchodě, právě k tomuto účelu se před 30 lety začaly v USA vyrábět. Hotové brýle nejsou vycentrované na oči daného člověka, a tak mohou při dlouhodobém nošení způsobit šilhání, bolesti hlavy a rychlejší únavu, upozornil lékař.

Připustil jejich použití jen v případě, že zrak předem vyšetří oční lékař a i následně zkontroluje, zda zakoupené brýle jsou pro daného pacienta ke korekci zraku vhodné, a může je tedy běžně nosit.

Návštěva očního lékaře může vedle dioptrické vady odhalit i závažnější onemocnění, proto by ho lidé měli navštívit alespoň jednou za dva roky. „Se zhoršováním zraku mohou souviset daleko závažnější onemocnění, jako poškození sítnice, šedý nebo zelený zákal a různě záněty očí. Včasné odhalení je pro léčbu zásadní,“ uvedl. Oční lékař také dokáže odhalit onemocnění, která nemají se zrakem mnoho společného, nejčastěji je to cukrovka. Výjimečně může nález na duhovce nebo sítnici ukazovat na zánět kloubů, tuberkulózu nebo i syfilis.

-čtk-