Na vládní seznam návykových látek se dostane také pentedron, který byl prodáván buď jako látka k chemickému výzkumu, nebo jako hnojivo. Objevil se poprvé v solích do koupele v USA před pěti lety, prakticky ihned také u nás. Je to centrální stimulant, má podobné negativní účinky jako kokain. Jeho zdravotní rizika i riziko vzniku závislosti jsou vysoké. Na internetu se běžně objevují nabídky v podobě bílého krystalického prášku. Foto: Archiv

Vláda připravuje rozšíření seznamu návykových látek o dalších šestnáct

Ministerstvo zdravotnictví poslalo do připomínkového řízení návrh nařízení vlády, kterým se rozšiřuje seznam návykových látek o 16 nových položek. Vláda tak reaguje na dodavatele drog, kteří se snaží vyhnout kontrole státu tím, že na trh dodávají chemické obměny zakázaných látek. Seznam vznikl zejména na návrh českých odborníků, ale vychází i z trendů, které prosazuje jak Evropská unie, tak WHO a OSN. Cílem je jak ochránit zdraví obyvatel, tak zabránit, aby se Česko stalo vstupní branou pro cestu drog do dalších zemí unie.

 

Nařízení vlády vychází ze zákona č. 167/1998, o návykových látkách, který vládu zmocňuje k vyhlášení seznamu omamných a psychotropních látek.

„Vzhledem k tomu, že drogový trh nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii, neustále zaplavují nové syntetické drogy, které jsou syntetizovány s cílem vyhnout se chemickým strukturám, jež spadají pod kontrolní režim omamných či psychotropních látek, je nezbytné těmto tendencím čelit,“ píše se v důvodové zprávě k návrhu nařízení vlády.

Vyhodnocení situace v oblasti nových drog v České republice provádí pracovní skupina Systému včasného varování před novými syntetickými drogami – Early warning system (EWS), která pracuje při Národním monitorovacím středisku pro drogy a drogové závislosti. Experti EWS doporučili vládě zařadit na seznam 12 nových látek. „Tyto nové látky byly vytipovány zejména s ohledem na výskyt v České republice
a v sousedních zemích, zdravotní rizika spojená s užíváním těchto látek, strukturní podobnost s již zařazenými látkami, pravděpodobnost rozšíření těchto nových látek, dopadů opatření na legální zacházení s látkami,“ píše se ve zdůvodnění návrhu. Zdůrazňuje se přitom, že nejde jenom o ochranu zdraví obyvatel, ale také zabránění šíření nových drog a snaha, aby se Česko nestalo vstupní branou do Evropské unie. Dodavatelé drog totiž dovážejí své zboží do EU přes ty země, kde nejsou nové látky zakázány a až pak je distribuují do zemí, kde zakázány jsou. Jak ale uvádí vládní materiál, i přes kontrolu v cílových zemích lze těžko dodávkám zabránit, protože absentují kontroly na hranicích a osoby i zboží se mohou po unii volně pohybovat.

Dalším podnětem k novelizaci nařízení vlády je nová evropská legislativa, v oblasti psychotropních látek. Jedná se o prováděcí rozhodnutí Rady (2014/688/EU) ze dne 25. září 2014 o podrobení dalších čtyřech nových látek kontrolním opatřením.

Třetím podnětem pro rozšiřování seznamu omamných a psychotropních látek je doporučení generální ředitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) zaslané generálnímu tajemníkovi OSN, aby byl doplněn podobný seznam na celosvětové úrovni. Návrh má být předložen během 58. zasedání Komise OSN v těchto dnech. Valná část látek, které WHO doporučuje doplnit na seznam kontrolovaných, je ale již v České republice legislativně ošetřena.

Česko zřejmě předběhne a případně překoná požadavky a seznamy jak EU, tak OSN, ale tomu nic nebrání a to dokonce i v případě, že by návrhy u obou institucí přijaty nebyly. Obě hlavní úmluvy – o omamných látkách z roku 1961 a o psychotropních látkách z roku 1971 – připouštějí přijetí přísnějších opatření na národní úrovni.

Přehled látek, které mají být zařazeny na seznam vládním nařízením, uvádí tabulka na konci článku.

Všechny zařazované látky jsou chemické speciality, které nemají průmyslové ani terapeutické využití. V současné chvíli je známé pouze jejich zneužití jako nelegálních drog. Většina z nich je svojí strukturou podobná psychotropním látkám již v seznamu zařazeným, čili jsou to jejich analoga.

„Nevyřešení stávající situace a nepřijetí potřebných legislativních změn by mohlo vést ke stavu, kdy by orgány činné v trestním řízení nemohly legálně reagovat a postihovat obchod s novými syntetickými drogami, což by ve svém konečném důsledku mohlo vést k ohrožení zdraví občanů,“ píše se v závěru důvodové zprávy.

-cik-

Přehled nových návykových látek, které jsou navrhovány k zařazení do seznamu vlády
Přehled nových návykových látek, které jsou navrhovány k zařazení do seznamu vlády. N=návrh, X-již schváleno.