SLK navrhuje i změnu financování systému zdravotní péče na vícezdrojové. Foto: Pixabay

Slovenští zdravotničtí odboráři odmítají zrušení valorizačního mechanismu

Slovenský odborový svaz zdravotnictví a sociálních služeb (SOZ ZaSS) důrazně odmítá slova slovenského ministra financí Igora Matoviče o zrušení valorizačního mechanismu. Výroky ministra financí jsou podle odborářů nebezpečné a nedají se chápat jinak, než vyhánění zdravotníků ze slovenských nemocnic.

Valorizační mechanismus totiž garantuje každoroční zvyšování základní složky mzdy všech zdravotnických povolání podle vývoje průměrné mzdy v národním hospodářství. I letos se od 1. ledna upravovaly základní složky mzdy o 3,75 procenta, což však nepokrývá ani současnou inflaci.

Vyhání ministr zdravotníky do zahraničí?

„Ministrovi financí se zřejmě i to zdá příliš mnoho,“ konstatuje Anton Szalay, předseda SOZ ZaSS. Na zdravotnické konferenci Vizionáři ve zdravotnictví totiž Igor Matovič prohlásil: „Zdravotníci jsou rádi, že existuje tvz. mzdový automat. Mají garanci, že jim každý rok rostou platy. Ale ve skutečnosti máte lékaře, který se nadělá jako kůň a máte lékaře, který si válí šunky a mají stejný plat. Ptám se, dokdy? Když lidi neodměňujeme podle výkonu, tak je v tom něco nemocného.“

Zástupci zaměstnanců ve zdravotnictví tyto výroky ostře kritizují. „Nedá se to chápat jinak, než vyhánění zdravotníků ze slovenských nemocnic. Normální člověk se nestačí divit, slyší-li to od ministra financí,“ říká Anton Szalay. Jak dodává, zdravotníci by spíše přivítali navýšení koeficientů, které už téměř rok slibuje i premiér a které by vedlo k zajištění stabilizace odborníků ve slovenském zdravotnictví, zejména v nemocnicích.

Politici mají zvažovat své výroky

Zdravotničtí odboráři se ohrazují i ​​proti dalším výrokům ministra Igora Matoviče na adresu lékařů. „Nemůžeme souhlasit ani s tvrzeními ministra „o válení si šunek“ některých zaměstnanců. Zná vůbec práci v nemocnicích a hlavně v posledních dvou letech? Asi ne, jinak by musel vzdát hold všem, kteří byli v první linii v boji proti pandemii a mnozí z nich onemocněli, dokonce podlehli onemocnění. Proto důrazně žádáme kompetentní politiky, aby zvažovali slova a neposílali takto otevřeně zdravotníky mimo resort a do zahraničí,“ zdůraznil Anton Szalay.

-bre-