Konečný produkt - krystalky metamfetaminu. Až dosud se v Česku vařil z pseudoefedrinu, obsaženém v lécích, nyní se měl stát novým zdrojem chlorpseudoefedrin. Vládě se to nelíbí.a chystá protiúder. Foto: Wkipedia

Vláda zkomplikuje vařičům pervitinu přístup k jejich nové surovině

Nelegální výrobci psychotropní látky metamfetamin, známé pod označením pervitin, zkouší doběhnout stát tak, že používají jako surovinu látku, která není na seznamu prekursorů drog. Chlorefedrin i jeho optická varianta stejné chemické struktury chlorpseudoefedrin, pochází z legálních obchodních kanálů. Vláda má dnes na programu návrh ministerstva zdravotnictví, aby vydala nařízení, kterým se tyto látky označí jako „výchozí a pomocné“ podle zákona č. 272/2013 Sb., o prekursorech drog. Je to ale méně účinné opatření, než zařazení do evropského seznamu č I. prekursorů drog, které ovšem ostatní země nepodpořily.

 

Policie ČR zachytila v uplynulých dvou letech při odhalování nelegálních varen metamfetaminu také značné množství (řádově stovky kilogramů) nové vstupní suroviny chlorefedrinu resp. chlorpseudoefedrinu. Tyto látky se do Evropy dováží legálně, nejčastěji z Číny a z jihovýchodní Asie. Jsou to v podstatě meziprodukty, které vznikají při výrobě metamfetaminu z efedrinu (pseudoefedrinu). Pokud není výsledný produkt dostatečně vyčištěn, stávají se kontaminanty a mohou působit toxicky. Postižení, kteří užili nedostatečně vyčištěný metamfetamin, udávali bolest ledvin a jater.

Chlorefedrin a jeho izomer se používají při výzkumu, ale jiné použití nemají. Vařiči pervitinu se snažili najít náhradu za dosavadní hlavní výchozí zdroj, kterým byly léky, používané ke zmírnění příznaků chřipky a nachlazení, obsahující pseudoefedrin (jako dekongescentní látku, potlačující zduření nosní sliznice). Použití těchto léků je totiž již několik let omezeno množstvím, které je možné prodat jednomu pacientovi.

Česko zkusilo Evropu, nepochodilo

„Experty Kriminalistického ústavu Praha bylo prokázáno, že látka chlorefedrin resp. chlorpseudoefedrin byla v těchto nelegálních varnách ve vysoké čistotě a byla v několika případech použita k nelegální výrobě metamfetaminu. Alarmující byla nejen skutečnost obrovského množství zachycené látky, ale též fakt, že metamfetamin lze z této výchozí látky nelegálně vyrábět s vysokým stupněm konverze. Jinými slovy je nelegální výroba metamfetaminu touto cestou vysoce technologicky a ekonomicky výnosná ve srovnání s dosud používanými metodami,“ píše se v důvodové zprávě pro dnešní jednání vlády s tím, že bylo poukázáno na to, že látka pochází z legálních obchodních kanálů.

Policisté i Celní správa žádali ministerstvo zdravotnictví o zavedení legislativních opatření nad těmito látkami. Nejvyšší státní zástupce navrhoval klasifikaci chlorefedrinu resp. chlorpseudoefedrinu jako látek kategorie 1 podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 273/2004 o prekursorech drog. Jedná se údajně o skutečně efektivní opatření v rámci celé Evropské unie, které omezuje dostupnost látky pouze pro legální použití s ohledem na společný evropský trh. Toto řešení však vyžaduje podporu ostatních členských zemí Evropské unie. Bohužel na jednání pracovní skupiny pro prekursory drog při Evropské komisi nenalezl český návrh na zařazení chlorefedrinu resp. chlorpseudoefedrinu mezi uvedené látky kategorie 1 potřebnou podporu ostatních členských zemí EU a výsledkem jednání bylo pouze zařazení mezi tzv. neuvedené látky. Tato klasifikace sice dává příslib dalšího příštího možného zařazení mezi uvedené látky kategorie 1, ale nezakládá žádné legislativně vymahatelné nástroje pro sledování jejich obchodu, respektive sledování je možné pouze na dobrovolné bázi.

Alespoň nařízení vlády

Ministerstvo zdravotnictví proto předkládá návrh novelizace nařízení vlády, který spočívá v zařazení všech optických variant látky chlorefedrin resp. chlorpseudoefedrin mezi tzv. výchozí a pomocné látky. „Toto opatření sice není tak účinné v omezení dostupnosti citovaných látek k nelegální výrobě metamfetaminu jako zařazení mezi uvedené látky kategorie 1, plně však vyhovuje parametrům § 53 zákona č. 272/2013 Sb., o prekursorech drog, nabízí možnost sledování legálního obchodování s těmito látkami a je v podstatě jedinou možností, jak v současné chvíli legislativně ošetřit tyto látky jako prekursory drog na národní úrovni,“ uvádí se také ve zprávě pro vládu.

-cik-