Foto: LF UK v Plzni

V Plzni otevřeli nový kampus Lékařské fakulty UK za 2,4 mld. Kč

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni (LF UK) dnes otevřela kompletní nový kampus. Celé Univerzitní medicínské centrum (UniMeC) vedle fakultní nemocnice na Lochotíně přišlo na 2,36 miliardy korun, z toho právě dokončená druhá etapa na 1,84 miliardy Kč. Přesunula se tam veškerá teoretická výuka budoucích lékařů, která se dosud odehrávala v několika budovách ve městě. Plzeň tak získala nejnovější areál pro studium medicíny v ČR, řekl ČTK děkan fakulty Jindřich Fínek. Výstavba areálu začala před deseti lety, první etapa – teoretické ústavy a Biomedicínské centrum pro výzkum i výuku – byla dokončena v roce 2014.

„Je to nejen úžasná fakulta, ale také úžasný tým pedagogů a neskutečné kvantum expertů. Jsem si stoprocentně jistý, že to sem přiláká další studenty,“ řekl ČTK ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj dnes patří LF UK mezi nejmodernější lékařské fakulty v zemi a touto cestou by měly směřovat do budoucna další lékařské fakulty v ČR.

Rektorka UK Milena Králíčková uvedla, že LF UK se dynamicky rozvíjí a má mnoho evropsky viditelných úspěchů na poli vědy, která zkvalitňuje péči o nemocné. UK má podle ní potenciál být ještě viditelnější a hrát v Evropě „první ligu“. „Je to poselství pro celou ČR, protože když bude silná, efektivní a vynikající Univerzita Karlova, tak se celá ČR vlivem univerzity mění z prostředí montoven do prostředí mozkoven,“ řekla Králíčková.

V nové sedmipodlažní budově s užitnou plochou 30.000 metrů čtverečních je devět výukových ústavů, děkanát, menza, podle Válka špičková odborná knihovna a studovny. Zahrnuje tři posluchárny, 23 místností na praktika a semináře, vyšetřovny s ambulancemi a 29 laboratoří. V podzemí je dvoupatrová garáž. V kampusu jsou špičkové technologe, například simulačnímu centrum, kde už letošní studenti třetích ročníků nacvičují reálné zákroky na figurínách – od simulátorů pro nácvik jednodušších úkonů až po pokročilé simulátory stavů z intenzivní a urgentní medicíny.

V první etapě výstavby UniMeC do roku 2014 bylo vybudováno sídlo pro pět teoretických ústavů a výzkumné centrum. Celková investice do budov a přístrojů dosáhla 462 milionů Kč. V následujících dvou letech vznikla posluchárna pro 200 lidí za 54 milionů Kč. Teď dokončená druhá etapa kampusu, která začala v roce 2019, si vyžádala 1,84 miliardy, z toho 310 milionů Kč stálo vybavení. Většinu nákladů pokryly evropské fondy, zbytek univerzita a státní rozpočet. „Důležité je, že nemáme žádný dluh, nepůjčovali jsme si. Ušetřili jsme si na to z vlastních fondů. Není na to žádný komerční úvěr. Univerzita nám půjčila 57 milionů korun, které jí vrátíme z prodeje starých budov, jež nebudeme potřebovat, tedy Procháskův a Pavlovův pavilon a budova děkanátu,“ uvedl Fínek. Podle něj je vyhlášená aukce.

„Když jsem přebíral vedení fakulty, ležel přede mnou nerozetnutý uzel rozhodnutí, zda druhou etapu stavby vůbec zahájit, s hrozbou nedostatku financí a možnosti zastavení stavby v jejím průběhu, nebo se, možná navždy, vzdát vize dokončeného Univerzitního medicínského centra v Plzni,“ řekl Fínek. Podle něj rozhodla odvaha vedení fakulty i UK podstoupit riziko. „Po 77 letech existence fakulty jsme všichni pohromadě“, dodal.

-čtk-