Andrej Babiš šíří nakažlivou nemoc, kolik let dostane?

0

Ministr financí Andrej Babiš už přinejmenším od čtvrtka chodí po republice se zápalem plic. Pčíká, frká, smrká a šíří tak „nakažlivou lidskou nemoc“. V sobotu na ideové konferenci ANO, kde sliboval lepší Česko, hned v úvodu svého projevu upozornil všechny přítomné, že trpí infekční chorobou. „Nebudu mluvit úplně srozumitelně, mám zápal plic, doufám, že tím že jsem přišel mezi vás, jsem neporušil žádný zákon naší země, tak možno se to dozvím z médií,“ prohlásil Andrej Babiš. Média ale mlčí. Na podnět šéfa ANO jsem se tedy na celou věc podíval sám, aby snad netrpěl pocity méněcennosti, že na něj novináři zapomněli.

 

babiš pčíiká
Andrej Babiš je nakažlivý. Foto: Koláž ZD/TC

Na šíření nakažlivé nemoci myslí Trestní zákoník v paragrafu 152, kde se praví: „Kdo úmyslně způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.“

Pokud Andrej Babiš trpí „nakažlivou nemocí u lidí“, pak v úvahu připadá jedna ze dvou výše uvedených podmínek. Řekněme, že jí nezpůsobuje ani nešíří „úmyslně“, pokud s ní však chodí na debaty se studenty, nebo na schůze ANO, zřejmě „zvyšuje nebezpečí rozšíření“ nemoci.

Trestní zákoník je nemilosrdný a nezůstává jenom u usmolených tří let, zákazu činnosti a propadnutí věci (považte, že by soud zakázal panu Babišovi vykonávat funkci ministra financí a zabavil mu třeba klokana), ale za určitých okolností sazby zvyšuje. Například, když někdo šíří nakažlivou nemoc jako člen organizované skupiny, může vyfasovat dvě léta až osm let žaláře. Když umřou dva nakažení, sazba je patnáct let. V dnešní době vybuzených policistů, nemůžeme vyloučit, že by si některý z nich vyložil vystoupení Andreje Babiše na sněmu hnutí ANO jako rozšiřování choroby mezi příslušníky organizované skupiny. Ti nejpřítulnější delegáti by si přeci mohli od pana předsedy domů do místních buněk ANO přenést onu infekční nemoc a tamní nadšenci by jí šířili zase dál. A lidi umírají pořád jako mouchy. Andrej Babiš by se z vězení vrátil ve věku 77 let.

Teď jsem dozajista část čtenářů vyděsil a část potěšil. Ty první ale musím uklidnit a druhé zklamat.

Obecně je sice zápal plic nejčastější infekční příčinou smrti, ale pan Babiš nemá těžkou formu nemoci, on má „nevelký zápal plic“ (jak sám napsal). Jaký to vlastně je ten nevelký zápal plic, říkáte si. Má dvě definice – politickou a lékařskou. Z politického hlediska je „nevelký“ zápal plic tak moc velký, že neumožňuje panu ministrovi účast na interpelacích ve sněmovně, ale je dost malý na to, aby se mohl tentýž den předvádět na debatě se studenty VŠE. Podle vlastního tweetu si pan Babiš hned po debatě se studenty „lehnul a zápal léčil“. Zřejmě ne příliš úspěšně, protože už v sobotu pčíkal mezi svými ovečkami v organizované skupině hnutí ANO a znovu hlásil, že má zápal plic.

Slib studentům VŠE jsem dodržel,přišel na slíbenou debatu o regulaci on-line hazardu.Teď už lehnu a léčím zápal plic

studenti
Zdroj twitterový účet A. Babiše

 

 

 

 

 

Medicínsky víme ze zprávy, kterou ministr také sám zveřejnil, že mu byla rentgenologickým vyšetřením potvrzena „nevelká bronchopneumonie vpravo“ a musí užívat antibiotika. Bronchopneumonie je lalůčkový zánět (zápal) plic, šířící se z malých průdušek a postihující nepravidelně jejich okolí. K původcům patří streptokoky, stafylok, hemofilus, Enterobacteriaceae, P. aeruginosa, anaerobní bakterie. Co původce, to pěkná mrcha. Z medicínského hlediska je pan Babiš zcela jistě infekční, nebezpečí, které od něj hrozí, je však pravděpodobně nízké, přeci jenom by kontakt s osobou, kterou by nakazil, musel být dost intimní a ona osoba oslabená.

Pane mám nevelký zápal plic, ráno rentgen, antibiotika. Omlouvám se,ve sněmovně dnes i zítra nebudu

babisuv klacid
Zdroj: twitterový účet A. Babiše

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Důležité na celé infekčnosti pana Babiše je, že se k ní hlásí. Říká všem – jsem nakažlivý, vím o tom, ale já se obětuji, vzdělávám studenty, řídím hnutí, jenom s těmi trouby ve sněmovně se nemažu, protože s nimi to není žádné makání, ale kecání.

Zápal plic Andreje Babiše se stal součástí jeho marketinku, stejně jako rodina zatažená do kauzy Čapího hnízda, nebo mrtvý pracovník jeho firem. Nic ho nezastaví, nic mu není nechutné. Tenhle zápal pro moc je pro populaci mnohem nebezpečnější než „vpravo parakardiálně basálně zmnožená plicní kresba“ páně ministrova.

Tomáš Cikrt

Previous article Za co lobbuje MF Dnes?
Next article Jsme na rozcestí? Ano jsme!
Absolvoval Farmaceutickou fakultu UK v Bratislavě, působil jako redaktor a šéfredaktor Zdravotnických novin, mluvčí ministra zdravotnictví či moderátor diskusního pořadu televize Z1. Napsal dvě knihy: Příběhy léků (příručka pro zvídavé čtenáře o vlastnostech a používání léků) a Krev a peníze (pravda o kauze Diag Human). Dnes je šéfredaktorem portálu Zdravotnickýdeník.cz