Granát ministryně Schillerové rozmetá stabilitu zdravotnictví

0

Ministryně financí Alena Schillerová (a s ní hnutí ANO) si proti sobě postavila celé české zdravotnictví. Její – jak se zdá vážně míněný – nápad převést celé náklady zdravotní péče jen na zaměstnance a zaměstnavatele je granát, který pokud by byl skutečně odpálen, rozmetá stabilitu systému. Proti je v rezortu zdravotnictví úplně každý, včetně ministra Adama Vojtěcha.

 

Protestují nejen odboráři či komory, nesouhlasí ani zaměstnavatelé, zdravotní pojišťovny, lidé odpovědní za krajské zdravotnictví, poskytovatelé zdravotní péče  – od nemocnic až po ambulantní lékaře. Připravuji na toto téma článek na pondělí, ale jak tak telefonuji a mailuji na všechny strany, mohu odpovědně napsat jediné: s takovou jednotou odporu v rezortu jsem se ještě za dobu působení ve Zdravotnickém deníku nesetkal. A znovu opakuji – proti jsou úplně všichni.

Přitom až dosud i ti zdravotníci, kteří jsou kritičtí k hnutí ANO a premiéru Babišovi, uznávali, že je české zdravotnictví ekonomicky stabilní a že rezortní ministr pohnul s mnoha s dosud zašpuntovanými a do nekonečna odkládanými problémy. Poprvé se podařilo v dohodovacím řízení nalézt shodu všech poskytovatelů a pojišťoven. Přesto, že se na zdravotní péči o české pacienty rozdělila rekordní částka, ministr Vojtěch prosadil (i přes protesty odborářů a dalších), aby se tvořily rezervy na horší časy. A ty jsou zřejmě už za dveřmi, jak se jeví z horečnaté snahy ministerstva financí najednou šetřit (ovšem na zcela nepatřičném místě). Zatímco se lidé ministru dopravy, nebo ministryni obchodu škodolibě posmívají, pracovitý mladík na čele zdravotnictví mnohé pozitivně překvapil. Hnutí ANO už nemá moc dalších ministrů, kteří mu nedělají ostudu.

Nyní se ale Adam Vojtěch ocitl v nepříjemné situaci. Návrh ministerstva financí jde proti všemu, co dosud hnutí ANO hlásalo. „Jeho“ ministerstvo samozřejmě nemůže kolegy z financí ignorovat. Jednání expertů ovšem neznamená, že ministr Vojtěch s návrhem souhlasí. Naopak, podle informací Zdravotnického deníku, jsou obě ministerstva v ostrém rozporu. Ministerstvo zdravotnictví nejen, že nechce zrušit platbu za státní pojištěnce, ale snaží se prosadit pravidla její valorizace. Pokud se nepodaří Vojtěchovi přesvědčit kolegyni z vlády, aby od návrhu ustoupila, bude na řadě jednání s premiérem a koaličními stranami, přičemž jak ČSSD, tak komunisté dali jasně najevo, že se jim radikální změna nelíbí. Spory ve vládě jsou požehnáním pro opozici a ta samozřejmě už také návrh Shillerové razantně odmítla.

Granát ministryně Shillerové rozmetá rezort a nepřinese žádné pozitivum. Zrušit platby za státní pojištěnce a výpadek hodit na bedra zaměstnanců a zaměstnavatelů představuje pro zdravotnický rezort katastrofu. Ekonomové mi říkají, že se zdraží pracovní síla a postupně zhorší příjmová bilance systému. Nejhorší ze všeho ovšem je, že se financování zdravotního pojištění stane zcela závislým na ekonomickém cyklu, tedy na míře zaměstnanosti. Platba státu byla jakousi pojistkou – cca 70 miliard korun, které jsou tady k dispozici, i když se zrovna ekonomice nedaří, najednou zmizí škrtnutím pera.  Při ekonomickém zpomalení, či přímo recesi, roste nezaměstnanost a klesají příjmy zdravotního pojištění. Stát se díky nápadu Schillerové zcela zbavuje odpovědnosti za případný propad financování českého zdravotnictví. Kdo to pak vysvětlí pacientům s rakovinou, vzácnými nemocemi, či po vážných úrazech, kdo osobně jim přijde říci, že na jejich léčbu už došly peníze? Ministryně financí asi těžko. Nemluvě o symbolické rovině, které si všímají zejména opoziční politici a odboráři – zůstane šest miliónů, tedy většina českých pojištěnců, defacto bez pojištění? Nedejbože, aby čtyři milióny zaměstnanců a zaměstnavatelů odmítlo platit na šest miliónů osiřelých, dříve státních, pojištěnců a obrátili se na soud!

Chtěl bych vidět toho trolla, který celý ten bláznivý nápad paní ministryni vnuknul. Musel to být někdo, kdo chce zničit jí, nebo rovnou premiéra a celé hnutí ANO. Nejspíše někdo od Kalouska. Ten granát ministryně Schillerové totiž již vlastně vybuchl, přímo v její ruce a Andrej Babiš stál blízko.

Tomáš Cikrt