Krátké zamyšlení nad „protikuřáckým zákonem“

0

Nevím v jaké formě nakonec ministrem zdravotnictví  předkládaný  „protikuřácký zákon“ poslaneckou sněmovnou projde. Co mi však není jasné, je otázka proč se tento tolik diskutovaný zákon stranicky zpolitizoval, respektive proč jej sociální demokracie chce protlačit stůj, co stůj. 

 

Věcně je jistě správné omezovat kouření a kuřáky, vždyť každý (i kuřák) ví, že kouření  škodí zdraví. Navíc nejde jen o kuřáky, ale i o jejich okolí, tedy o nás, kteří to někdy musíme snášet.  Je jasné, že při obědě nebo večeři se nám nekuřákům i mnohým kuřákům nechce „čichat“ kouř, nechce se nám sedět v zakouřených restauracích a kuřácké (nekuřácké) koutky to nezachrání.

Absolutní zákazy čehokoliv mohou být někdy kontraproduktivní. Prohibice alkoholu v USA se taky nakonec minula účinkem, ale její stopy (kupříkladu ve většině států nesmíte veřejně na ulici pít pivo, ale musíte jej mít v papírovém sáčku) vidíme dodnes. Zrovna tak zákaz kouření a to včetně elektronických cigaret ve všech stravovacích zařízeních může být ve svém výsledku obcházen a to až úsměvně jednoduše.

Hodně se mluví o vzniku tzv. „klubových zařízeních“, kde zákaz kouření s odkazem na neveřejný prostor „klubu“ nebude platit. Dovedu si tedy představit vesnickou hospodu, kde se chlapi večer co večer scházejí nad pivem a cigaretou a nic je nepřesvědčí, že by tomu mělo být jinak. Prostě si založí „svůj klub“ (třeba přátel mariáše) a budou pokračovat tak, jak byli zvyklí. Nebylo by lepší v některých případech, jako jsou hospodská zařízení typu pivnice, kde se k pití včetně alkoholu podává již jen omezený sortiment – jídla charakteru klobás, utopenců, zavináčů apod. dát možnost provozovateli, aby se rozhodl, jestli chce mít zařízení pro kuřáky nebo nekuřáky? Každý by se pak rozhodl, jestli tam půjde, či nikoliv. Nebo dát možnost vlastníkovi kavárny, aby tento prostor označil jako kuřácký nebo nekuřácký? V Paláci Flora na pražských Vinohradech je takto označena kavárna ve čtvrtém patře, každý to vidí a svobodně se rozhodne, jestli půjde sem nebo do jiného zařízení. Nechme lidem možnost se rozhodovat. A poslanci jsou přeci volení zástupci lidu a ne jeho vychovatelé.

O zákazu elektronické cigarety to platí dvojnásob. Jistě ani ta není zcela bez rizika, ale někteří kuřáci ji využívají při své cestě k nekuřáctví. Nechme jim tu možnost a nezakazujme ji, ponechme alespoň částečné zdání svobody!

Marek Zeman

Previous article Jsme na rozcestí? Ano jsme!
Next article Úplně jiná kniha o konci života
MUDr. Marek Zeman, MBA, lékař-internista. Od roku 2007 do března 2015 ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Předtím zde působil i jako náměstek pro léčebně-preventivní péči. V prosinci 2015 založil se skupinou přátel spolek Za zdraví, z.s., který se zabývá návrhy systémových změn v oblasti zdravotnictví směřujících k dlouhodobé udržitelnosti vysoké kvality a dostupnosti zdravotní péče v ČR (www.za-zdravi.cz). V současnosti je primářem NZZ Vinohradské ambulantní zařízení, s.r.o. Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vážné hudbě a historii.