Komu vakcíny proti covidu nejdříve?

0

Na stránkách ministerstva zdravotnictví a Zdravotnického deníku byla publikována zpráva MZ ČR, České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Národní imunizační komise ČR týkající se možného využití případné vakcíny proti covidu-19. Ve sdělovacích prostředcích také zaznělo, že na celém světě na ní pracuje skoro dvě stovky vědeckých týmů a devět z nich je blízko svého cíle. Situace tedy vypadá nadějně.

 

Je třeba si ale uvědomit, že právě třetí stádium výzkumu léků (tedy klinické zkoušení a sledování jejich účinků) je nejnáročnější a můžeme se také dočkat nemilého překvapení, že vakcína bude mít řadu vedlejších účinků nebo nebude dobře fungovat a její uvedení do široké praxe se bude oddalovat. Vezmeme-li v úvahu nejasnosti kolem délky přetrvávání protilátek proti viru covid-19 v těle nakažených nebo různé možné mutace korona-viru, musíme být připraveni i na fakt, že vakcína tak rychle nebude.

Ve výše uvedeném dokumentu (nepochybuji o tom, že je správné si udělat předem nějakou rozvahu) se uvádí, že v první vlně stát nakoupí na 3,5 miliónu vakcín a potenciální příjemce rozděluje do třech skupin – v první skupině (etapě) jsou senioři nad 65 let a lidé se závažnými onemocněními (těžší  kardiální onemocnění, rezistentní formy hypertenze, chronická obstrukční plicní choroba, hemato-onkologicky nemocní, atd.), dále zdravotníci JIP, ARO, urgentních příjmů, plicních a infekčních oddělení, záchranné služby, pracovníci a klienti sociálních služeb. Ve druhé etapě mají být očkováni praktičtí lékaři, stomatologové, lékárníci, pracovníci kritické infrastruktury-záchranáři, hasiči, policisté, členové vlády a krizových štábů a orgánů veřejného zdraví, tedy hygieny. Ve třetí skupině pak všichni ostatní: tedy i větší část zdravotníků, jako ambulantní specialisté či zdravotníci výše nejmenovaných odborností v nemocnicích. Tito, stejně jako ostatní, by si očkování měli platit ze svých prostředků.

Přijde mi silně nesprávné, a to odborně i lidsky, aby první linie kontaktu s pacientem – praktičtí lékaři a stomatologové – se dostala až do druhé etapy, tj. ti co budou provádět očkování nebo jsou sami přímo ohroženi (PL a stomatologové) očkováni nebudou! A většina dalších zdravotníků bude až v etapě za vlastní úhradu. No nevím, jak toto pochopit, prosím změňme to….

MUDr. Marek Zeman, MBA