Jedním z účastníků projektu je i Domácí hospic Cesta domů Praha, který kromě péče o umírající, se už mnoho let snaží o edukaci široké veřejnosti a provozuje i portál umirani.cz. Foto: Cesta domů

Od dubna se začne zkušebně proplácet péče v devíti mobilních hospicích

V Česku odstartuje 1. dubna projekt, který má nastavit model financování mobilních hospiců a případné úhrady ze zdravotního pojištění za péči. Zapojit se do něj má sedm poskytovatelů této služby pro umírající a jejich rodiny, péči zajišťují v devíti místech. ČTK o tom informoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Projekt, který potrvá do konce roku, měl podle původního plánu začít od ledna. Zástupcům pojišťoven a expertům se ale nepodařilo do té doby přesně nastavit pravidla. 

 

„Pilotní projekt má ověřit předpoklad, že domácí péče o pacienty v terminálním stádiu je nejen pro ně komfortnější, ale také ekonomicky výhodnější. Pokud se tento předpoklad potvrdí, mohly by být výsledky pilotu podkladem pro další diskusi, zda totéž nezařadit do péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl mluvčí VZP. Největší zdravotní pojišťovna na projekt dává 15 milionů.

Mobilní hospice poskytují lékařskou, psychickou i sociální podporu umírajícím a jejich rodinám, a to přímo u nich doma. Fungují nepřetržitě. V roce 2013 se celkem 22 organizací staralo o 1106 pacientů, šest z nich byly děti. Mobilní hospice provozují neziskové organizace či církve. Jsou odkázány na peníze od dárců, ze sbírek, grantů a dotací. 

Účastníci projektu

1. Diecézní charita Brno - Rajhrad, Třebíč

2. Hospic svaté Alžběty - Brno

3. Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu - Zlín

4. Domácí hospic Cesta domů - Praha

5. Občanské sdružení Most k domovu - Praha, Praha-západ

6. Oblastní charita Červený Kostelec - Červený Kostelec

7. Mobilní hospic Ondrášek - Ostrava

O možném proplácení péče z pojištění jednala od loňského května pracovní skupina. Zasedali v ní zástupci pojišťoven či odborné České společnosti paliativní medicíny. Do projektu se nyní zapojí charitní zařízení v Rajhradu a Třebíči, brněnský hospic svaté Alžběty, zlínské centrum léčby bolesti, domácí hospic Cesta domů, dva pražské hospice sdružení Most k domovu a zařízení v Červeném Kostelci. K nim přibyl i hospic Ondrášek pro děti.

Vybrané mobilní hospice by měly dostávat paušál na pacienta a den. Proplácet jim ho bude jen VZP, ostatní zdravotní pojišťovny ne. „Vedení VZP dohodlo se zástupci ambulantních hospiců tak vysokou cenu, na kterou nemohl Svaz zdravotních pojišťoven ČR přistoupit. VZP dohodla cenu 1400 korun za den, zatímco v lůžkových zařízeních tohoto typu je nyní úhrada 1200 korun za den,“ uvedla mluvčí pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. Šéf této pojišťovny stojí v čele svazu pojišťoven, který kritizuje také „nerovnoměrné místní rozložení“ pilotního projektu. „Z těchto důvodů se vedení svazu rozhodlo počkat až na výsledky pilotního programu, poté zaujme stanovisko,“ dodala Kadečková.

Podle dřívějšího vyjádření zástupců České společnosti paliativní medicíny by proplácení hospicové péče v domácím prostředí znamenalo úsporu. Náklady na mobilní hospicové opatrování vyjdou zhruba na 1900 korun. Výdaje za den na běžném lůžku v nemocnici jsou prý téměř dvojnásobné. Pokud člověk leží na lůžku s intenzivní péčí, částka může být skoro desetkrát vyšší a u lůžek vysoce specializované péče až padesátkrát vyšší, uvedl už dřív šéf hospice Cesta domů Marek Uhlíř.

V Česku fungují tři desítky mobilních hospiců. Smlouvu se zdravotní pojišťovnou nemá žádný, domácí péče o umírající se neproplácí. Hradí se opatrování v lůžkových hospicích, podle expertů tam částka z pojištění srovná asi polovinu nákladů na péči.

-čtk-

Přečtěte si také rozhovor s Markem Uhlířem, ředitelem Cesty domů: Lidi nejvíc ubíjí, když dostanou věci po zemřelém v igelitovém pytli