Lidé mohou měnit pojišťovnu ve dvou termínech, a to vždy k prvnímu dni kalendářního pololetí. Tentokrát nejvíce pojištěnců přechází k největší VZP. Foto: koláž ZD

Nejvíce pojištěnců přibude od července VZP

Nejvíc pojištěnců přibude od července Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), a to 2868. Druhý největší přírůstek eviduje Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV), která bude mít o 1771 pojištěnců více. Přírůstek zaznamenaly i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ) a Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP). Nejvíce ztratí Oborová zdravotní pojišťovna (OZP), a to 4352 klientů. Vyplývá to z předběžných dat o březnovém přestupním termínu, které má ČTK k dispozici.

 

VZP, která je se zhruba 5,9 miliony pojištěnců největší, v minulých letech klienty ztrácela. Podle mluvčího Oldřicha Tichého zaznamenala přírůstek naposledy v roce 2010. „Lidé zjevně pochopili, že představujeme jistotu nejkvalitnější a nejdostupnější péče,“ napsal ČTK Tichý k aktuálním údajům. Dodal, že čísla týkající se přechodu pojištěnců se mohou ještě změnit například kvůli reklamacím, trend by to ale ovlivnit nemělo.

Druhá největší ZPMV, která ke konci loňského roku evidovala asi 1,29 milionu pojištěnců, roste dlouhodobě. V minulém přestupním termínu zaznamenala přírůstek 8682 klientů, což bylo ze všech pojišťoven nejvíc. „Výsledky letošního prvního přestupního období ukazují, že ZPMV je klienty vnímána jako stabilní, finančně zdravá a spolehlivá zdravotní pojišťovna, čehož si opravdu ceníme,“ uvedl ředitel pojišťovny David Kostka.

ČPZP, která je se zhruba 1,24 milionu pojištěnců třetí na trhu, by měla mít od července o 881 klientů více. Přírůstek měla i v minulém období. „Zájem o služby České průmyslové zdravotní pojišťovny stabilně roste, což potvrzují významné každoroční přírůstky nových klientů,“ napsala ČTK mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Kladnou bilanci zaznamenaly rovněž ZPŠ a VoZP, naopak klienti ubudou OZP a Revírní bratrské pokladně (RBP).

Lidé mohou měnit pojišťovnu ve dvou termínech, a to vždy k prvnímu dni kalendářního pololetí. Zažádat o to musí s předstihem buď ke konci března, nebo ke konci září. Každý pojištěnec může přejít k jiné pojišťovně jen jednou do roka.

pojišťovna saldo
VZP + 2868
VoZP + 109
ČPZP + 881
OZP - 4352
ZPŠ + 249
ZPMV + 1771
RBP - 1526

-čtk-