Výbor pro zdravotnictví se změní razantněji, než jsme předpokládali (přeškrtnutí neuspěli) Poslanci označení v zelených rámečcích měli mít zvolení jisté, v oranžových byli ohroženi a u červených rámečků mělo být zvolení nepravděpodobně. Modře jsme nyní označili poslance Kasala a jeho kolegyni Pastuchovou, u nichž jsme zvolení nepředpokládali, ale oni se dokázali prosadit. Foto: Koláž ZD

Lékaři z ANO míří do sněmovny. Zdravotní výbor se změní víc, než se čekalo

 

Úspěch hnutí ANO přivádí do sněmovny třináct zdravotníků či lidí nějak profilovaných ve zdravotnictví. Desítku dalších přidají ostatní strany. Celkem bude v dolní komoře parlamentu 15 lékařů, z toho čtyři profesoři, jeden docent, dále 3 zdravotní sestry, jedna záchranářka i jedna děkanka (a docentka, nikoliv ale lékařka) zdravotnické fakulty. Farmaceut nezasedne v poslaneckých lavicích žádný. Neměl by být problém zaplnit lidmi z oboru celý zdravotní výbor. V něm ovšem budou chybět výrazné tváře uplynulých let – například exministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09, jeho stranický kolega, farmaceut Jiří Skalický (přitom oba byli lídry svých kandidátek), lidovec Ludvík Hovorka (také lídr), Jaroslav Krákora z ČSSD, nebo Soňa Marková z KSČM. Do sněmovního výboru se může vrátit devět jeho dosavadních členů, kteří obhájili svůj mandát, včetně Marka Bendy z ODS, který v něm byl dosud jediným právníkem. Většinu ve výboru tedy vytvoří nováčci.

 

Když jsme v srpnu ve Zdravotnickém deníku odhadovali, kdo se dostane do sněmovny a konkrétně do Výboru pro zdravotnictví, nepočítali jsme s tak výrazným vítezstvím hnutí ANO, respektive propadem ostatních stran. Předpokládali jsme, že přinejmenším lídři kandidátek, popřípadě lidé do třetího místa, se do sněmovny dostanou. Z 25 členů výboru jich znovu 21 kandidovalo a měli tedy teoretickou šanci opět usednout v parlamentu, téměř jistotu mělo být 10 a dalších 5 velkou naději. Většina tedy měla uspět, ale stal se opak.

ANO, jsme doktoři

Zisk vysokého počtu hlasů posunul do sněmovny i zdravotníky z vzdálenějších míst kandidátek hnutí ANO, třeba až ze šestých míst. V některých krajích, kde bylo méně křesel k dispozici, zase lékaři doskočili na volitelná pozice preferenčními hlasy.

Asi nejúspěšnějším skokanem je Milan Brázdil, lékař záchranky v Olomouckém kraji. Původně byl spolustraníky zcela odstaven z kandidátky, pak byl navrácen z vůle šéfa hnutí Andreje Babiše alespoň na šesté místo, z něhož se díky 7 208 preferenčním hlasům vyšvihl až úplně na vrchol. Druhým velmi úspěšným skokanem se stal David Kasal, primář novorozeneckého oddělení a místopředseda zdravotního výboru, který postoupil díky 6738 hlasům ze čtvrté pozice do čela pořadí zvolených poslanců za hnutí ANO v Pardubickém kraji.

Původně spolustraníci posunuli na nevolitelné místo onkologa profesora Rostislava Vyzulu, dosavadního předsedu zdravotního výboru. Opět na zásah shora byl povystrčen na čtvrté místo kandidátky a to mu stačilo ke zvolení. Identicky byl posouván i Adam Vojtěch, poradce ministra financí, mladý právník, který v předvolebních debatách vystupoval jak hlavní odborník na zdravotnictví hnutí ANO – z osmého místa kandidáty na třetí. Kdyby profesor Vyzula a Adam Vojtěch zůstali na původních místech kandidátky, zvoleni by nebyli (i když  R. Vyzula získal velmi slušný počet 5131 preferenčních hlasů).  Bezpečně prošel volebním kláním i jihomoravský gynekolog Miloslav Janulík, na stejné kandidátce jako prof. Vyzula, ovšem o jednu příčku výše. Za Liberecký kraj poslanecký mandát obhájila Jana Pastuchová, která je zdravotnickou záchranářkou.

Ve Výboru pro zdravotnictví bude možná těsno, protože jenom z hnutí ANO by tam patřilo dalších sedm nových poslanců a poslankyň z řad zdravotníků. Za Prahu preventivní kardioložka profesorka Věra Adámková a za Středočeský kraj gastroenterolog profesor Julius Špičák, oba šéfové příslušných pracovišť v pražském IKEMu. Jejich zvolení jsme v ZD předpokládali. Překvapil nás ovšem dosavadní politický náměstek ministra zdravotnictví lékař Kamal Farhan, jemuž stačilo páté místo v Plzeňském kraji a také exředitelka nemocnice v Sokolově a lékařka Věra Procházková (z třetího místa). Nováčkem bude i další lékař Jiří Mašek, ředitel Královehradecké záchranné služby. Do stejné řeky vstoupí dosavadní poslanec a další nositel titulu MUDr.  Pavel Plzák za stejný kraj (který ale nebyl členem zdravotního výboru).  Do světa vysoké politiky vstupuje nově za ANO také zdravotní sestra Andrea Babišová, která pronikla do sněmovny z 8 místa kandidátky v Moravskoslezském kraji s 6 043 preferenčními hlasy.

Hnutí ANO může tedy dodat 13 expertů (5 dosavadních + 8 nováčků).

Staří harcovníci: samé ztráty, kromě ODS

Volební zemětřesení nejvíce postihlo ČSSD, která měla ve sněmovním zdravotních výboru šest lékařů a zůstane jediný Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina a šéf správní rady VZP. Neprošli Pavel Antonín, Pavel Holík Pavel Havíř (přestože oba byli dvojkami svých kandidátek) a dlouholetý člen sněmovny Jaroslav Krákora, zařazený ovšem až na páté místo v Ústeckém kraji. Řadu lékařů ČSSD zařadila až do hloubi kandidátek, z nich neměli šanci postoupit ani při dobrém výsledku (Ladislav Kuchař, Lubomír Hejzlar, Pavla Galušková).  Parlamentní bavič a taktéž člen výboru Jiří Koskuba, primář z Nemocnice Na Bulovce, už nekandidoval vůbec. Křeslo ve sněmovně uniklo jenom o pár desítek hlasů politické náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové, která byla trojkou pražské kandidátky. Asi slabou útěchou pro ČSSD může být zvolení pedagožky Aleny Gajdůškové, jíž Olejárův Svaz pacientů jmenoval pacientskou ombudsmankou a v posledních letech působila jako poradkyně premiéra Sobotky.

Z pohledu zdravotnictví jsou na tom snad ještě hůře jen komunisté. Všichni jejich tři zástupci ve zdravotním výboru, kteří ve volbách kandidovali, neuspěli (a jeden další lékař Vojtěch Adam  už nekandidoval). Chybět bude výrazná postava výboru a jeho místopředsedkyně Soňa Marková, původním povoláním učitelka, dále záchranář Stanislav Mackovík (přestože by lídr kandidátky) i další pedagožka Alena Nohavová.  Komunisté nyní nemají mezi poslanci žádné lékaře, ani experty, kteří by se na zdravotnictví specializovali.

Nabito lékaři a dalšími zdravotníky na kandidátkách měla TOP 09, ze všech stran jich nejvíce umístila na přední místa, pět až šest jich mohlo být ve sněmovně, dalších 8 při mimořádně dobrém výsledku.  Nakonec se při hubeném volebním výsledku protlačil do sněmovny pouze jeden, a to profesor Vlastimil Válek, náměstek FN Brno a vedoucí Kliniky radiologie a nukleární medicíny. Před branami parlamentu zůstala stát jednička Královehradecké kandidátky exminsitr zdravotnictví docent Leoš Heger ( a s ním jeho dvojka lékárnice Kateřina Jelínková a trojka náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar, který ale není zdravotník). Neuspěli ani další dosavadní členové zdravotního výboru – ani profesor Rom Kostřica, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN u sv. Anny v Brně, ani primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky Jiří Skalický, který vedl kandidátku v Pardubickém kraji. Za TOPku kandidovali i dva bývalí náměstci ministra zdravotnictví – pohořela jak jednotka v Plzeňském kraji Marek Ženíšek (býval prvním náměstkem pro oblast řízení a ekonomiku), tak pražská trojka Martin Plíšek (exnáměstek pro legislativu MZ). Samozřejmě uspět pak už vůbec nemohli kandidáti, kteří měli takříkajíc vyšší pořadová čísla: lékařka Gabriela Pecková, oční optik Irena Skálová, primář ORL a ředitel zdravotní péče v nemocnici Most Petr Najman, lékárník Přemysl Císař, ortoped z pražského Motola profesor Tomáš Trč, či lékařka Džamila Stehlíková, bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny.

Před dvěma měsíci jsme napsali, že lidovci „mají dvě hlavní jistoty, třebaže oba jsou z jiných planet vesmíru a spojuje je pouze členství v KDU“. A přisoudili jsme jistotu mandátu bývalému řediteli nemocnice v Havlíčkově Brodě a místopředsedovi zdravotního výboru primáři Vítu Kaňkovskému, protože vedl kandidátku na Vysočině a stejně tak Ludvíku Hovorkovi, jenž na znovuzvolení útočil z druhé pozice ve Zlínském kraji. Uspěl ale pouze primář Kaňkovský, kdežto enfant terrible českého zdravotnictví Hovorka zůstane další čtyři roky doma v Šumicích. Poslancem se nestal ani lékař a mluvčí onkologického centra Multiscan Vít Ulrych, ani současný náměstka ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění lékař Tom Phillip.

Jediná tradiční strana, která posílila jak ve volbách obecně, tak v potenciálním zastoupení ve zdravotní výboru je ODS. Spolehlivě doputoval do sněmovny docent Bohuslav Svoboda, porodník, bývalý děkan, exprimátor. Započítat musíme i Marka Bendu, který kroužkováním poskočil z  šestého na páté postupové místo, byl totiž členem zdravotního výboru – jako jediný právník k malé radosti lékařů, zejména při diskusích o antikuřáckém zákonu. O tom, že si lékaři pustí podruhé poslance Bendu mezi sebe, lze pochybovat. Novou posilou bude nepochybně docentka Ilona Mauritzová, která je sice vzděláním pedagožka, ale zastává funkci děkanky Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni, což dává jakýsi příslib jiného úhlu pohledu, jenž dosud ve výboru chyběl. Tým ODS doplní Jiří Ventruba, dětský neurochirurg z Fakultní dětské nemocnice v Brně.  Je jen pro celý výbor škoda, že se nakonec do sněmovny nedostala praktická lékařka Marie Manoušková, přestože byla dvojkou na kandidátce Moravskoslezského kraje. Mohla argumentovat „za praktiky“, neboť téma tohoto oboru bude jistě několikrát na přetřesu. Doktorku Manouškovou přeskočil skokan na lyžích Jakub Janda. Ze zadní řady se nepovedlo postoupit ani bývalým úředníkům ministerstva zdravotnictví Ferdinandu Polákovi, který působil jako náměstek, ani Janu Klusáčkovi, jenž vedl odbor legislativy.

Neznámí hrdinové

Sněmovními zvyklostmi významně zahýbají dva nové subjekty, i když zřejmě každý zcela jinak. Pirátská strana je v parlamentu nefalšovaně nová, přímo jej ale neobohatí žádným zdravotníkem, zvolení zástupci jsou skutečně spíše partou programátorů a inženýrů. Na druhou stranu mají Piráti docela podrobný program pro zdravotnictví, jenž před volbami v debatách hájil lékař Zdeněk Hřib – a když nic jiného – tak prokázal, že je dobrým znalcem systému veřejného zdravotního pojištění. Hřib pracuje ve firmě, která se podílí na budování informačního systému eReceptu, Piráti tedy nebudou mít vyloženě specialistu ve sněmovně, ale člověka připraveného pro případnou exekutivní funkci ano.

Strana přímé demokracie Tomia Okamury žádný smysluplný program pro zdravotnictví nemá, ale do sněmovny v jejím triku přichází neurolog z Valašského Meziřící Jaroslav Dvořák, jehož jsme mohli zahlédnout v předvolební debatě České televize a dále dvě zdravotní sestry. Zatímco Monika Jarošová z Bohušovic nad Ohří na své Facebooku sdílí prakticky jenom materiály strany, její kolegyně Karla Maříková, zdravotní sestra z Léčebných Lázní Jáchymov, je velice ostře profilovaná, zvyklá dávat médiím razantní rozhovory. Svůj suverénní projev opírá o zkušenosti „šéfredaktorky kabelové televize“ i farmaceutické reprezentantky.

SPD není prvním projektem, který Tomio Okamura přivedl do sněmovny. V předcházejícím volebním období to byl Úsvit, který ve zdravotním výboru zastupovali dva poslanci. Lékař Jiří Štětina s politikou skončil, „protože zjistil, co je ve sněmovně za pakáž,“ a zdravotní sestra Jana Hnyková se o návrat pokusila z prvního místa kandidátky strany Realisté v Libereckém kraji, ovšem neúspěšně.

Tomáš Cikrt