Průměrný hrubý plat sester je podle ÚZIS necelých 28.500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434 Kč. Průměrný plat lékaře specialisty ve státních zdravotnických zařízeních byl podle statistik MPSV loni 71.199 korun. Mzda specialisty v soukromém zařízení je v průměru 49.639 Kč. Foto: koláž ZD

Asociace nemocnic: Na platy bude chybět letos půl miliardy korun

Na slibované zvýšení platů zdravotníků bude podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), která sdružuje hlavně menší nemocnice, chybět přes půl miliardy korun. V tiskové zprávě to uvedl ředitel asociace Stanislav Fiala. Na problém v pondělí upozornily zdravotnické odbory po schůzce s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO).

 

Peníze nemocnicím i ordinacím rozděluje úhradová vyhláška aktualizovaná pro každý rok. Definuje částku, kterou za každý výkon dostávají. „Podle modelací úhrad dle úhradové vyhlášky bude v roce 2018 deficit mzdových prostředků na platy v nemocnicích AČMN více než půl miliardy korun,“ uvedl Fiala. Výpočet pochází z listopadu loňského roku, aktuální odhady jsou podle něj ještě vyšší.

Zdravotnické odbory opakovaně upozorňují na to, že přidáno podle vládního nařízení dostanou s jistotou jen zaměstnanci v zařízeních zřizovaných státem. Krajské, městské či soukromé nemocnice peníze navíc na akutní lůžkovou péči sice dostanou, podle odborů je ale někdy využijí i na jiné než mzdové účely.

Podle asociace nemocnice na platy dost peněz nemají. „Vytváření iluze o dostatku zdrojů na platy může jen poškodit nemocnice a především jejich zaměstnance,“ dodal Fiala.

Vláda přidávala zdravotníkům a sociálním pracovníkům opakovaně. Zdravotníci dostali v letech 2015 a 2016 o pět procent víc, letos o deset procent a pro rok 2018 je schválen také desetiprocentní růst tarifů, které tvoří u lékařů specialistů asi 55 procent výdělku, u sester asi 65 procent. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy.

Průměrný výdělek zdravotníka zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434 Kč.

Průměrný plat lékaře specialisty ve státních zdravotnických zařízeních byl podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí loni 71.199 korun. Mzda specialisty v soukromém zařízení je v průměru 49.639 Kč.

-čtk-