Odborář Martin Engel nesouhlasí s tím, že by lékařům měly vzrůst platy jen o pět procent. Foto: LOK/ZD

Nárůst platů ve zdravotnictví o pět procent? Lékařům se nelíbí

Všichni pracovníci ve zdravotnictví by měli mít od nového roku pět procent platu navíc. Ti, kteří jsou zaměstnáni v zařízeních přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, by k tomu měli ještě na konci letošního roku dostat odměny ve výši sedmi procent – tedy částku, kterou v součtu slíbila vláda již od listopadu všem lidem ve veřejné sféře. Zatímco zdravotnické odbory s navýšením souhlasí, s lékařskými odbory se ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zatím nedohodl – požadují totiž nárůst o deset procent. Na to však podle šéfa resortu nyní nejsou prostředky.

„Není to o tom, že by lékaři chtěli být asociální a něčemu se stále vymykat. Poslední víkend v listopadu se tady ale koná job veletrh německých nemocnic, který nabízí přes 300 pracovních pozic. Nejsem spokojen s tím, že 500 kolegů každý rok odchází. Velká část jsou mladí kolegové, pro které je práce na postgraduálním vzdělávání velmi důležitá, ale pro ostatní lékaře, kteří už postgraduálním vzděláváním v povinné části prošli, je potřeba něco udělat pro stabilizaci a dání najevo, že zdravotnictví je touto vládou bráno jako priorita. Kolegové si zaslouží alespoň to, že se deseti procenty stát pokusí exodus zastavit,“ řekl po jednání tripartity šéf lékařských odborů Martin Engel s tím, že navíc ještě nebylo naplněno memorandum, které s lékaři uzavřel bývalý ministr Leoš Heger.

Pětistovka lékařů, která každoročně žádá Českou lékařskou komoru o papíry potřebné k práci v zahraničí (o tom, kolik jich skutečně odejde, ovšem statistiky nemáme), tvoří něco málo přes jedno procento všech lékařů v ČR. Zároveň je u nás zaměstnáno kolem tří tisíc lékařů z ciziny. Více se můžete dočíst zde.

Naopak zdravotnické odbory jsou v rámci možností spokojené. „Pětiprocentní nárůst považujeme za velmi pozitivní výsledek jednání, protože jsme začínali na 3,5 procentech. Za pozitivní považuji také to, že navýšení platů zaměstnanců ve zdravotnictví je snad historicky poprvé kryto zdroji z veřejného zdravotního pojištění. Nejsou to plané sliby,“ ocenila Dagmar Žitníková, předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Ačkoliv si svaz stěžoval na to, že ostatní pracovníci ve veřejných službách dostanou navýšení – byť pouze o 3,5 procenta – již od listopadu, zatímco celé zdravotnictví si musí počkat na úhradovou vyhlášku a 1. leden, i v tomto směru se podařilo dosáhnout částečné dohody. „Po jednání s panem premiérem a ministrem zdravotnictví nám bylo přislíbeno, že dojde k tomu, že zaměstnanci v příspěvkových organizacích, které přímo řídí ministerstvo zdravotnictví, dostanou mimořádné odměny na konci roku ve výši sedmi procent. Ještě se jedná s kraji, zda by i krajské nemocnice mohly postupovat stejným způsobem,“ uvedla pro Zdravotnický deník Žitníková.

Jenže na to se kraje příliš netváří. „Byl jsem velmi překvapen požadavkem na deseti procentní navýšení platů zdravotníků. Kraje nemají prostředky na sanaci platových rozhodnutí, zvláště, když jsem zaregistroval, že vzhledem k úhradové vyhlášce na rok 2014 je předpoklad zvýšení platů o pět procent od 1. ledna 2015. Pokud nemocnice díky dobrému hospodaření najdou peníze na zvýšení již od listopadu, bude to jejich rozhodnutí,“ napsal Zdravotnickému deníku hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

I když jsou zdravotnické odbory za navýšení rády, chtějí se ještě sejít s premiérem Bohuslavem Sobotkou, zda by se přece jen nějaké prostředky ještě nenašly. „Navrhovali jsme jako alternativu, že bychom v rámci pololetí vyhodnotili ekonomickou situaci a možnost dalšího zvýšení platů od 1. července,“ doplnila Žitníková. S tím souhlasí i Svatopluk Němeček. „Jsme připraveni v průběhu příštího roku vyhodnotit ekonomickou situaci poskytovatelů, jestli tam nebude nějaká další rezerva,“ potvrdil ministr.

Jenže tahle varianta se vůbec nelíbí zaměstnavatelům. „Nebráníme se v průběhu příštího roku nějaké analýze a zhodnocení, ale zásadně nesouhlasíme – a je to konzistentní názor – aby se pravidla měnila v průběhu daného roku, tedy aby došlo k jakékoliv změně během roku 2015. na to pak nebude možné reagovat v rámci úhradové vyhlášky a další navýšení tak kompenzovat,“ uzavřel Jiří Horecký z Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

Michaela Koubová