Kdo nechce riskovat několik týdnů nemocenské, měl by se nechat očkovat proti chřipce. Foto: Chripka.cz

VZP začala hradit všem pojištěncům očkování proti chřipce

S blížící se chřipkovou sezónou se největší česká zdravotní pojišťovna rozhodla, že bude hradit očkování proti chřipce všem svým pojištěncům. Choroba, kterou si lidé často pletou s běžným nachlazením, s sebou totiž nese vysoké náklady a hlavně každý rok připraví o život kolem dvou tisíc lidí.

“VZP vydává ročně na prevenci stovky milionů korun a je jen logické, že část z toho půjde i na chřipku. Cílem je omezit počet nemocných i náklady s touto nemocí spojené. Například v roce 2012, kdy chřipka řádila o něco více než loni, vykázali lékaři pojišťovně cca 80 tisíc pacientů s touto nemocí. Z toho 1200 jich skončilo v nemocnici, zbytek byl ošetřen ambulantně. Zdaleka ne vždy je ale chřipka lékařem jednoznačně diagnostikována,“ upozorňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý. Cena za léčbu pacienta s chřipkou se odvíjí od komplikací – u ambulantní léčby se pohybuje od 650 do 1 100 korun, u hospitalizovaných pacientů je to od 8 tisíc až do 35 tisíc korun. Další náklady mohou souviset s onemocněními, k nimž je pacient oslabený chřipkou náchylnější, či s pracovní neschopností.

O úhradu mohou zažádat všichni pojištěnci, kteří očkování proti chřipce nemají hrazeno z veřejného zdravotního pojištění (tedy lidé nad 65 let a další rizikové skupiny) a kteří jsou členy Klubu pevného zdraví (těmi se mohou stát po vyplnění formuláře na pobočce VZP nebo na internetu). Poté, co se nechají očkovat, si musí nechat účtenku o nákupu vakcíny a doklad o aplikaci, na jejichž základě jim pak pojišťovna náklady uhradí. Očkovací látka obvykle stojí do 200 korun.

Přispět lidem na očkování proti chřipce se rozhodly i další pojišťovny. „Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR svým klientům do 65 let, kteří se nechají od 1. října do 30. listopadu 2014 očkovat proti chřipce, přispěje částkou až do výše 300 Kč. Tato částka by měla pokrýt celé nebo většinu nákladů na očkování. Příspěvek je jak na nákup vakcíny, tak i na samotnou aplikaci. Klienti spolu se žádostí o příspěvek pojišťovně předloží doklad od lékaře, že se očkování v daném termínu konalo a potvrzení o zaplacení,“ uvádí Hana Kadečková, mluvčí největší zaměstnanecké pojišťovny. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna pak přispívá svým klientům, kteří se chtějí očkovat proti chřipce, částkou až 500 korun.

VZP už k hrazení očkování všem klientům přistoupila loni. „Možnost využilo od října do prosince 2013 více než 48 tisíc lidí. Z hlediska zájmu tak šlo o jeden z nejúspěšnějších příspěvkových programů VZP. Pojišťovna při něm klientům vyplatila přes 13 milionů korun. Největší zájem byl v Praze, na jižní Moravě a v Ústeckém kraji,“ podotýká Oldřich Tichý.

Proočkovanost proti chřipce je v ČR oproti jiným zemím velmi nízká – zatímco u nás se proti chorobě chrání kolem pěti procent lidí, v Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku to bývá přes 20 procent, v USA pak dokonce 46 procent lidí. Očkování přitom snižuje u zdravých dospělých riziko nákazy až o 90 procent. U seniorů je přínos ještě větší – vakcína totiž může zabránit úmrtí. Více se dočtete zde.

Jedním z důvodů, proč je v ČR zájem o očkování nižší, je vedle protiočkovací lobby také mýtus, že se člověk z vakcíny může nakazit. „To je ovšem nesmysl – u nás dostupné vakcíny jsou neživé, infekci proto způsobit nemohou,“ zdůrazňuje Oldřich Tichý.

Podle průzkumu VZP, který provedla na návštěvnících svých poboček, se toho obává 19 procent lidí. Že je chřipka banální nemoc a pro zdravého člověka nemá očkování smysl, si myslí 21 procent dotázaných, 23 procent se také domnívá, že očkování snižuje přirozenou imunitu. Podle 19 procent lidí jsou nežádoucí účinky riskantnější než chřipka samotná. Celých 30 procent dotázaných pak věří, že vakcína proti chřipce nefunguje, protože nikdo předem neví, jaký kmen viru přijde.

Michaela Koubová