Sestřička Nina Phamová se nakazila ebolou, když pečovala o Thomase Erica Duncana v texaské presbyteriánské nemocnici. Podařilo se jí vyléčit. Její pes byl během její hospitalizace v karanténě, ale ukázalo se, že výsledky jeho testů na virus Eboly byly negativní. Foto: Archiv Niny Phamové

Desetitisíce sester v USA demonstrovaly kvůli ebole, byla to záminka?

Desítky tisíc zdravotních sester se na řadě míst ve Spojených státech ve středu zúčastnily demonstrací a stávek kvůli údajně nedostatečné ochraně zdravotníků před virem ebola. Jeden z největších zaměstnavatelů ovšem podezirá odbory, že si vzaly ebolu jako záminku ke stávce.

 

Zdravotní sestry požadují především lepší ochranný oděv a masky na obličej při péči o pacienty, kteří by mohli být nakaženi ebolou.

Podle odborového svazu zdravotních sester National Nurses United se do protestu zapojilo zhruba 100.000 sester po celé zemi. Zhruba padesát jich demonstrovalo i před Bílým domem ve Washingtonu. Již v úterý zahájilo dvoudenní stávku v rámci protestní kampaně 19.000 sester v několika desítkách zdravotnických zařízení v Kalifornii. Na jiných místech v zemi zdravotní sestry práci na protest nepřerušily.

Podle provozovatele většiny kalifornských zařízení dotčených stávkou, společnosti Kaiser Permanente, odbory využily ebolu jako záminku ke stávce.

Smrtící ebolou se v USA v posledních týdnech nakazily dvě zdravotní sestry, které staraly o pacienta z Libérie. Obě ženy se uzdravily. Liberijec chorobě podlehl a je zatím jedinou obětí eboly na území USA.

V západní Africe překonal počet obětí eboly podle středeční bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) hranici pěti tisíc a více než 14.000 lidí se nemocí nakazilo. V Sieře Leone začalo ve středu stávkovat více než 400 členů zdravotnického personálu.
-čtk-