Glifloziny se od jiných antidiabetik liší tím, že místem, ve kterém působí, jsou ledviny. Foto: The University of Central Lancashire

Do Česka přicházejí glifloziny, léky pro diabetiky, které míří na ledviny

V České republice je 800 000 diabetiků a jejich počet radikálně roste. Každý den je diagnostikováno 150 nových nemocných. Více než 100 600 diabetiků v České republice má postižení zraku a 2 200 trpí slepotou. Výskyt infarktu myokardu je u diabetiků až pětinásobně vyšší než v běžné populaci. Přes 97 100 českých diabetiků má chronické postižení ledvin, více než 40 000 trpí syndromem diabetické nohy a více než 10 000 muselo podstoupit amputaci dolní končetiny. S touto „epidemií 21. století“ bojují nové léky, které mohou čeští diabetici využívat od srpna tohoto roku. Řada diabetologů je však v praxi vyzkoušela již dříve během klinických studií, které probíhaly i v České republice.

 

Glifloziny jsou novou skupinou léků proti cukrovce, které se dostávají k pacientům. „Od jiných antidiabetik se liší tím, že místem, ve kterém působí, jsou ledviny,“ vysvětluje ambulantní diabetoložka z Prahy 5 MUDr. Marcela Szabó. „Působí nezávisle na hladině inzulinu v těle – nadbytečná glukóza se z organizmu vylučuje močí. Spolu s ní se ztrácí i energie a některé minerály. Pacienti díky tomu mohou zhubnout a snížit svůj krevní tlak,“ popisuje Szabó.

Nové léky mohou být prvním řešením pro diabetiky, kteří nesnášejí standardní léčbu metforminem. To je rovněž případ paní Heleny. „Začalo to nenápadně, pobolíval mne žlučník, ale protože mám žlučové kameny, nepokládala jsem to za nic mimořádného. Postupně se přidal občasný průjem, začala mne bolet záda a ledviny. Průjmy se zhoršily, do dvou hodin po jídle jsem měla pocit, že mi praskne břicho. Stala jsem se vězněm svého bytu,“ popisuje paní Helena. Ošetřující lékařka MUDr. Marcela Szabó vyměnila paní Heleně metformin za jeden z prvních dostupných gliflozinů.

Glifloziny jsou molekuly, které umějí zablokovat zpětné vstřebávání glukózy v ledvinách. V důsledku toho organizmus vyloučí až 70 g glukózy močí za den, což představuje množství energie získané přibližně jedním hlavním jídlem. Při léčbě se pak kromě hladiny cukru snižuje i hmotnost pacienta, a to o dva až pět kilogramů. Jedná se skutečně o úbytek tukové tkáně a nikoli tekutin. Efekt hubnutí tak přetrvává bez jo-jo efektu. Limitujícím faktorem léčby glifloziny je však stav ledvin pacienta. Nežádoucím účinkem může být zvýšený počet genitálních a močových infekcí. U této léčby je proto velmi důležité dodržovat přibližně o půl litru vyšší příjem neslazených tekutin denně.

Diabetes mellitus neboli cukrovka je stále nevyléčitelnou chorobou a cílem její léčby je zejména prevence pozdních komplikací vedoucích až k invaliditě pacientů. „Za moderní přístup k léčbě diabetu považujeme terapii, která je zároveň účinná, bezpečná a pacienty dobře snášená. Měla by tedy zlepšovat hodnoty hladiny krevního cukru a glykovaného hemoglobinu coby ukazatele kompenzace diabetu a neměla by způsobovat hypoglykémie, přibývání na váze ani jiné nežádoucí jevy,“ vysvětluje MUDr. Jana Psottová, ambulantní diabetoložka z Prahy 10. „Já si pod pojmem moderní léčba diabetu představuji možnost vybrat si z množství kvalitních léků a individualizovat terapii podle potřeb konkrétního pacienta, protože každý jsme jiný a jinak žijeme,“ uzavírá Psottová.

-tz- Pressroom Zdravotnických novin –