Kaci Hickoxová , momentálně nejznámější zdravotnice ve Spojených státech. Pro jedny hrdinka,boje proti Ebole, pro druhé nepříliš odpovědná osoba. Foto: selfie

Soud v USA podpořil zdravotní sestru, nemusí kvůli ebole zůstat doma

Soud v americkém státě Maine vydal včera dva příkazy upravující režim, ve kterém se nyní kvůli vyloučení nákazy ebolou nachází zdravotní sestra Kaci Hickoxová. Uvedla to televizní stanice ABC News.

 

Soud nejprve rozhodl, že Hickoxová musí dodržovat karanténu stanovenou úřady, později ale rozhodnutí změnil. Stanovil sice určitá omezení, nicméně dovolil jí opouštět dům a chodit na veřejná místa.

Hickoxová pracovala jako zdravotnice v západní Africe a pečovala o nakažené ebolou. Po návratu do USA se odmítala podrobit preventivní izolaci, jak po ní úřady požadovaly. Ty se proto obrátily na soud, aby celý spor rozhodl.
Jak uvedla agentura Reuters, soudce Charles LaVerdiere nejprve ve čtvrtek večer rozhodl, že se má Hickoxová podrobit „přímému aktivnímu monitorování“ a nemá navštěvovat veřejná místa, jako jsou obchodní centra, kina či pracoviště s výjimkou toho, když půjde o poskytnutí nezbytné zdravotní péče. Dočasný soudní příkaz jí ale umožnil „veřejné aktivity, kde nejde o shromažďování lidí“, jako je chůze či běh v parku. Musela se ale zdržovat minimálně metr od ostatních lidí.

Advokát Hickoxové ale řekl, že dnes soudce jeho klientce oznámil vydání nového příkazu, který je o poznání mírnější. Zdravotnice se sice i nadále musí podrobit „přímému monitorování“, nicméně může opustit svůj dům. Své cestování plány jen musí koordinovat s lékaři a okamžitě oznámit, kdyby se u ní projevily jakékoli příznaky nemoci. „Je to obrovské vítězství pro Kaci,“ uvedl právník Norman Siegel. „Jen se potvrdilo to, co říkala,“ dodal.

Guvernér státu Maine Paul LePage označil poslední rozhodnutí soudu za nešťastné. Jak nicméně dodal, úřady se jím budou řídit.
Hickoxová po příletu ze Sierry Leone, kde pomáhala s bojem proti ebole, strávila víkend v nucené izolaci ve státě New Jersey. Ten povinnou karanténu uvalil na všechny zdravotníky vracející se z oblastí, kde je ebola. Hickoxová, která nevykazuje žádné známky nákazy, se proti karanténě ostře ohradila a podařilo se jí dosáhnout toho, že byla převezena do Maine. Tamní úřady označily sledovací režim, ve kterém nyní Hickoxová je, za dobrovolnou karanténu. Zdravotnice ale se svou izolací nesouhlasila, neboť ji považovala za omezování osobních práv a za zbytečnou.
Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti němu neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, avšak několik nadějných preparátů se testuje. Podle Světové zdravotnické organizace se ebolou nakazilo již více než 13.000 lidí a téměř 5000 nemoci podlehlo.
-čtk-