Vladimír Dryml žádá ministerstvo zdravotnictví, aby urychleně provedlo důkladnou kontrolu Oborové zdravotní pojišťovny. Foto: Robert Malecký

Soukromá vrchlabská nemocnice vypověděla smlouvu OZP

Soukromá Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí na Trutnovsku včera vypověděla smlouvu Oborové zdravotní pojišťovně zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP). Nemocnice to ve svém prohlášení zdůvodňuje tím, že se pojišťovna snaží nemocnici diktovat, jak dlouho má léčit pacienty bez ohledu na jejich zdravotní stav. OZP výhrady nemocnice odmítá. 

 

„OZP nám zaprvé dluží více než tři čtvrtě milionu a za druhé, pokud nám bude jakákoliv zdravotní pojišťovna diktovat, jak dlouho máme léčit pacienty, tak s ní skončíme. To je hlavní důvod,“ prohlásil ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. Podle něj se v případě vrchlabské nemocnice jedná spíše o jednotlivé klienty OZP, jejich počet by mohl narůst v zimní sezoně, kdy do vrchlabské nemocnice míří pacienti z horských středisek.

Mluvčí OZP Mario Böhme opáčil, že OZP nedluží nemocnici žádné peníze, spor se podle něj týká požadavku Česko-německé horské nemocnice Krkonoše na rozšíření smlouvy o úhradu vysoce specializované intenzivní péče, která je poskytována v nemocnicích vyššího typu. „Tuto péči chce i nadále OZP v Česko-německé horské nemocnici svými revizními lékaři posuzovat individuálně. Tato péče je totiž dnes v okolních nemocnicích zajištěna lépe a rozvoj tohoto druhu péče v této nemocnici OZP nepodporuje,“ uvedl mluvčí s tím, že nemocnice je připravena k serióznímu jednání.

Dryml dnes také uvedl, že nemocnice požádala ministerstvo zdravotnictví, aby urychleně provedlo důkladnou kontrolu OZP. OZP je s více než 730 tisíci klienty třetí největší zaměstnaneckou pojišťovnou v České republice.

Nemocnice Vrchlabí v minulosti vypověděla smlouvy několika zdravotním pojišťovnám pojišťovnám, například v srpnu 2011 Vojenské zdravotní pojišťovně (VOZP), nyní má nemocnice podle Drymla uzavřené smlouvy se všemi pojišťovnami. „Já doufám, že se v zájmu pacientů domluvíme i s touto pojišťovnou,“ řekl Dryml.

-čtk-