Nejen občanská sdružení, ale i lékaři se snaží bojovat se stigmatizací schizofrenie. Mnohaleté úsilí pak snadno vezme během několika dní mediální kampaně. Foto: communitycare.co.uk

V kauze Žďár média zhoršila předsudky vůči schizofrenikům, tvrdí sdružení

Média zpravodajstvím o žďárském případu zhoršila předsudky vůči lidem s duševním onemocněním, zejména pak vůči schizofrenikům. Upozornilo na to Sdružení pro péči o duševně nemocné Fokus. Zavádějící informace podle sdružení posilují negativní postoje vůči těmto lidem a vedou k jejich diskriminaci a stigmatizování. Fokus kvůli tomu podal minulý týden stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta se stížností zatím nezabývala, zjistila ČTK. 

 

Informace o zdravotním stavu patří k citlivým osobním údajům, připomíná Fokus s tím, že informaci lze užívat v případě, že je to naprosto nezbytné. Titulky jako „schizofrenička zabila…“ staví nemoc nad osobní identitu člověka, což je podle Fokusu nepřípustné a hraničí to s porušením antidiskriminačního zákona.

„Televize a rozhlas, zejména pak jejich veřejnoprávní forma hrají důležitou roli při formování veřejného mínění a osobních postojů občanů. Způsob, jakým tato média v poslední době informují o události ve Ždáru, je po neúměrně dlouhou dobu velmi agresivní, vyvolávající strach a má značně negativní vliv na postoj veřejnosti k lidem s duševním onemocněním,“ uvedl za Fokus Pavel Novák.

O tragédii, která se odehrála v říjnu ve Ždáru nad Sázavou, informovala prakticky všechna média v zemi. Šestadvacetiletá útočnice ve žďárské škole ubodala studenta a další dvě studentky a zasahujícího policistu zranila. Později se ukázalo, že již před dvěma lety zaútočila ve škole v Havířově. Ostravský krajský soud ji poté poslal do ústavního ochranného léčení, z nějž byla letos opavským okresním soudem propuštěna.
-čtk-