Tak dlouho byly ozdravné pobyty pro chronicky nemocné děti zvané Mořský koník ostřelovány, až došlo na jejich zrušení, minimálně na Jadranu.

VZP zrušila byznys cestovek, děti pojedou na Jadran individuálně

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dnes zrušila zadávací řízení k veřejné zakázce „kompletní zajištění realizace léčebně ozdravných pobytů dětí u Jaderského moře“. Podle zjištění Zdravotnického deníku VZP o jejich obnovení neuvažuje. Rozhodla se k radikálnímu kroku a napříště už bude hradit případné léčebné pobyty u moře pouze individuálně formou příspěvku nemocným dětem. Chce tak předejít opakovanému napadání nejen za výběrová řízení, ale i za údajné neefektivní vynakládání finančních prostředků.

 

Pobyty, známé také pod označením Mořský koník, jsou pod dlouhodobou kritikou zejména některých členů správní rady VZP. Mezi nejhlasitější kritiky výběrových řízení i samotné realizace Mořského koníka patří poslanec za hnutí ANO Igor Nykl. Ten dokonce ve správní radě VZP prosadil inspekční cestu přímo do míst, kde jsou pobyty realizovány (v daném případě šlo o Řecko). Podle informací Zdravotnického deníku právě jeho kritika významně přispěla ke změně uvažování pojišťovny o formě organizace ozdravných pobytů pro děti i ke zrušení výběrového řízení samotného. Na pozadí léčebných pobytů přitom zuří boj mezi cestovními kancelářemi, které se snažily zakázku VZP získat.

Pobyty měly především zlepšovat zdravotní stav vážně chronicky nemocných dětí a také image pojišťovny. V atmosféře neustálé kritiky si VZP zřejmě vyhodnotila, že k efektu pozitivní prezentace nedochází. Mediální tlak navíc znejišťoval samotné účastníky pobytů a jejich rodiče. Rozhodnutí šéfa VZP Zdeňka Kabátka pobyty neorganizovat zakázkami pro cestovní kanceláře a nahradit je příspěvky pro klienty, tak zřejmě vyvolá v některých kruzích nelibost.  Kritikům vzalo z ruky klacek na nepohodlného ředitele a zhatilo naděje těch, kteří by se na organizaci pobytů rádi vydělávali. Boj o VZP, vedený zejména hnutím ANO Andreje Babiše, jenž rozšiřuje své podnikání ve zdravotnictví, bude patrně pokračovat jinými cestami.

Tomáš Cikrt