Bc. Dagmar Žitníková je předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče od roku 2010. Reprofoto: Česká televize

Zdravotnické odbory mají sjezd, přijde Němeček i Babiš

Zachování zaměstnanosti ve zdravotnictví a udržení sítě nemocnic považuje předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková za největší přínos činnosti svazu v uplynulých čtyřech letech. Prioritami pro další čtyři roky budou kvalitní pracovní podmínky pro zaměstnance a slušné odměny za práci, uvedla Žitníková.

 

Na programu 7. sjezdu, na němž se v pražském hotelu Olšanka sejdou od čtvrtka do soboty dvě stovky delegátů údajně zastupujících 35 tisíc členů, jsou také další body činnosti svazu a volba vedení.

Pro příští rok odbory požadují desetiprocentní navýšení tarifních platů. Vláda schválila navýšení o 3,5 procenta, odbory se s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) dohodly zatím na pěti procentech. „Chceme, aby zaměstnanci dostali slušně za svoji práci zaplaceno, a chceme průběžně platy zvyšovat,“ shrnula předsedkyně.

Ve čtvrteční diskusi s odboráři přislíbili účast vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministři zdravotnictví Němeček a práce Michaela Marksová Tominová (oba ČSSD), diskutovat budou i zástupci krajů.

„Myslím si, že spousta věcí se nám podařila. Podařilo se nám udržet zdravotnictví jako veřejnou službu, udržet zaměstnanost i nemocnice, a to přes hrozné období, kdy zněly šílené návrhy tehdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na zrušení 30 nemocnic,“ řekla Žitníková.

Odboráři chtějí prosadit v nemocnicích státních i soukromých tarifní platy a sjednotit odměňování pracovníků. Kde tarify možné nebudou, chtějí se dohodnout se zaměstnavateli na kolektivních smlouvách vyššího stupně, jež garantují domluvenou výši platů. Podle odborů není důvod, aby nadále byly velké rozdíly v platech mezi státními a soukromými nemocnicemi. Více peněz by podle nich měli dostat i pracovníci v sociálních službách. Odbory budou prosazovat také přijetí zákona o veřejných neziskových nemocnicích.

Žitníková má domluvenou schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), předloží mu argumenty pro desetiprocentní navýšení. Termín schůzky zatím není upřesněn, mělo by to být až po návratu premiéra z nynější pracovní cesty do USA. Premiér byl pozvaný i na sjezd odborářů, kvůli zahraniční cestě se omluvil.

Podle Žitníkové mají odbory dostatečné argumenty pro desetiprocentní navýšení platů. Vycházejí jednak z výsledků vlastní dotazníkové akce, která prokázala, že zaměstnanci v nemocnicích jsou přetěžováni, je jich tam málo a jejich produktivita práce vzrostla nebývalým způsobem po zavedení personální vyhlášky, která počty pracovníků omezila. „Hlavním argumentem pro desetiprocentní navýšení je to, že spousta zaměstnanců uvažuje o odchodu do zahraničí nebo mimo resort, pokud nedostanou více peněz,“ shrnula předsedkyně.

Navýšení pro resort s roční spotřebou 290 miliard korun nebude podle ní velkou zátěží. Nemocnice dostávají ročně od zdravotních pojišťoven kolem 60 miliard korun. Dohodnutých pět procent jsou tři miliardy, deset procent pak šest miliard, a to včetně odvodů, což podle odborových analýz současné příjmy zdravotního pojištění pokryjí.
-čtk-