O problému, kdy děti narozené díky umělému oplodnění neznají svého biologického otce, byl natočen dokumentární film Anonymous Fathers day. Foto: AFD

Dítě z umělého oplodnění by mělo mít možnost znát svého otce, navrhují poslanci

Skupina poslanců navrhla zpřísnit podmínky pro umělé oplodnění prostřednictvím anonymního dárcovství zárodečných buněk. Novelou zákona o specifických zdravotních službách chtějí zabránit tomu, aby mezi původci buněk byl příbuzenský vztah, což současná úprava připouští. Předloha by také umožnila takto počatým dětem zjistit, kdo je jejich biologický rodič.

 

Novela šesti poslanců z klubů TOP 09 a Starostů, ODS, Úsvitu, KDU-ČSL a ANO by také stanovila, že anonymní dárce by mohl poskytnout zárodečné buňky jen jednomu zařízení. Buňky by mohlo využít k vytvoření nejvýše osmi lidských embryí.

Umělé oplodnění by nebylo ze zákona možné provést, „jestliže mezi ženou nebo mužem a anonymním dárcem anebo mezi anonymními dárci navzájem je příbuzenský vztah vylučující podle jiného právního předpisu uzavření manželství“. Předkladatelé poukazují na to, že nyní může být dítě počato ze zárodečných buněk dvou lidí, kteří jsou příbuzní v přímé linii.

Údaje o biologickém rodiči by se podle novely zapisovaly do dodatku knihy narozených. K informacím by mělo přístup pouze dítě, ale jen v případě, že dosáhlo zletilosti nebo jako nezletilé požádalo soud o souhlas s uzavřením manželství.

Předloha také rozšiřuje pravidlo zákazu manželství mezi právně příbuznými lidmi. Sňatek by nemohli uzavřít ani lidé, kteří jsou biologicky svými předky a potomky nebo sourozenci.

Novelu nyní musí posoudit vláda. Rozhodne o ní Parlament. Obdobnou normu předložila skupina poslanců už v minulém volebním období v polovině roku 2012. Kabinet se tehdy na stanovisku neshodl. Lékaři s prolomením anonymity dárců spermií a vajíček nesouhlasili. Obávali se toho, že dárce to odradí a české páry by musely jezdit na umělé oplodnění do ciziny. Sněmovna o normě do loňského rozpouštění nerozhodla.

-čtk-