Některé ženy trápí po porodu bolesti pánve. Odborníci zkoumají, jakou to může mít souvislost se sexuální funkcí. Foto: sexualhealth.com

Jak zlepšit sexuální zdraví po porodu? Odpověď hledají chicagští odborníci

Sexuální dysfunkce – to je problém, který trápí většinu žen po porodu. Zjistili to výzkumníci z Univerzity Loyola v Chicagu. Probíhající studie má určit, do jaké míry souvisí se změnami po porodu bolesti v pánevní oblasti.

 

„Mnoho žen zažívá po porodu fyzické změny. To může vést k narušení sexuálních funkcí. Chceme proto zjistit o bolestech pánve více a ověřit souvislost se sníženými sexuálními funkcemi. To by ve výsledku mělo vést ke zlepšení sexuálního zdraví u žen po porodu,“ říká Sandi Tenfeldeová, ředitelka programu ženského zdraví pro zdravotní sestry, která se na výzkumu podílela.

S tím, jak se ženské tělo během těhotenství a po porodu mění, se může změnit také sexuální funkce. Návrat na úroveň před těhotenstvím je pozvolný a mezi jednotlivými ženami se liší. K faktorům, které ovlivňují poporodní sexuální zdraví, patří vzhled těla a bolest v podbřišku spojená s traumatem z porodu. Navzdory vysokému počtu žen, které jsou po porodu postiženy bolestmi pánve, zůstává jejich příčina neznámá. Dostatečně zkoumán pak nebyl ani vztah mezi poporodní bolestí pánve a sexuálními funkcemi.

Výzkumníci do studie zapojují ženy ve věku 21 až 50 let, které během posledního roku porodily dítě. Výzkum má klinickým lékařům a výzkumníkům pomoci pochopit, jak těhotenství a poporodní změny ovlivňují sexuální zdraví a kvalitu života. Ženy, které by se měly studie zúčastnit, budou pocházet z oblasti Chicaga či z Kliniky zdravého životního stylu pro matky v loyolském centru pro zdraví v Burr Bridge. Jde o první multidisciplinární program v oblasti Chicaga, který má pomáhat ženám zotavit se z bolestí, zranění a dalších poruch pánve spojených s těhotenstvím a porodem.

-mk-