"Je to jen obecný návod, který nedává žádnou jistotu. Z našeho pohledu distributorů je to možná pozitivní krok, možná ne. To se uvidí v čase,“ hodnotí výkonný ředitel AVEL Tomáš Votruba doporučení ÚOHS. Foto: Tomáš Cikrt

Generální ředitel Roche Tomáš Votruba opouští po 15 letech firmu

Minulý týden společnost Roche překvapivě oznámila, že generální ředitel její české pobočky Tomáš Votruba odchází do důchodu a ve funkci končí 31. března letošního roku. „Po skoro patnácti letech opouštím firmu Roche a myslím, že ji zanechávám ve velmi dobrém stavu, jak personálně tak také obchodně. Můj nástupce bude znám v průběhu času,“ uvedl dnes sám Votruba v dopise kolegům. Zdravotnický deník s ním vloni zveřejnil zajímavý rozhovor pod názvem: Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci, ani když jde o zdraví.

 

Tomáš Votruba je suverénně nejdéle působícím generálním ředitelem pobočky velké farmaceutické společnosti v Česku. Firmu Roche, s. r. o vedl od roku 2000. Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze a deset let pak pracoval v Ústřední vojenské nemocnici. V roce 1990 se stal náměstkem ředitele Ústavu sér a očkovacích látek (Sevac). V letech 1992 až 1999 pracoval ve společnosti Zeneca Pharmaceuticals, nejprve jako obchodní manažer a potom i generální ředitel. Jeden rok pak působil ve funkci prezidenta společnosti AstraZeneca Česká republika.

Společnost Roche vyrábí léky, které nacházejí své uplatnění především při léčbě pacientů s onkologickými a autoimunitními chorobami, a dále v oblasti virologie a transplantační medicíny. Nejvýznamnějšími produkty firmy jsou léčivé přípravky Herceptin a Avastin určené k léčbě onkologicky nemocných, dále lék Mabthera používaný v hematoonkologii a při léčbě revmatoidní artritidy. Společnost Roche je také světovým leaderem v oblasti in vitro diagnostiky a histologické diagnostiky zhoubných onemocnění.

-cik-