Knihy i léky byly zákonem přeřazeny do kolonky s nejnižší sazbou DPH ve výši deseti procent. Knihkupci ale doprodávají knížky za původní ceny. "Ušetřené" peníze z DPH jsou tak jejich ziskem. Lékárníci pracují s regulovanými cenami a tuto fintu nemohou využít. Foto: Koláž ZD

Kvůli nižší DPH už klesají ceny v lékárnách. Pojišťovny ušetří, ale není jasné o kolik

Od 1. ledna letošního roku platí změna zákona, kterou se snižuje daň přidané hodnoty (DPH) pro léky z 15 na 10 procent. Jak moc díky tomu ušetří zdravotní pojišťovny a pacienti? To je otázka, na kterou je předčasné odpovídat. Lékárníci ovšem provedli inventury a přípravky přecenili a tak přinejmenším na začátku roku snížená DPH skutečně léky zlevní. Patrné to ale bude u dražších léků a pojišťoven, než u levných přípravků a pacientů. Do jaké míry efekt přetrvá během celého roku, závisí od chování dalších hráčů na trhu.

 

Zatímco u knih, které také byly zařazeny do nižší desetiprocentní sazby, mohou prodejci staré zásoby doprodat za původní ceny a vlastně si tím přilepšit, lékárníci tak postupovat nemohou. Léky (přesněji ty, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění) totiž, na rozdíl od knih, mají ceny regulovány. Zákon platí od 1. ledna a lékárníci musí svůj sortiment v těchto dnech přecenit. „Zrovna dělám inventuru a upravuji ceny podle nového DPH,“ sdělil včera do telefonu Zdravotnickému deníku mluvčí České lékárnické komory a lékárník ze Slatinic u Olomouce Aleš Krebs. Podle něj na snížení daně ušetří nepochybně pojišťovny a také pacienti.

Regulace cen léků je poměrně složitá záležitost a snížení DPH o pět procent neznamená, že cena klesne o pět procent, ale je to o něco méně, totiž o 4,35 procenta. Jinými slovy: jestliže je původní cena upravena na novou dle nižší sazby DPH, zaplatí pacient nebo pojišťovna vždy o 4,35 procenta méně.

Pokud by pacient měl například až dosud doplatek na svůj lék 100 korun, tak nyní doplatí o 4 koruny 35 halířů méně, samozřejmě v reálu se bude zaokrouhlovat. Jestliže je to dražší lék a pojišťovna mu na něj přispívá třeba 500 korunami, ona ušetří 21,75 koruny (celkem by tedy náš fiktivní lék stál původně 600, nyní zhruba 574 korun, pojišťovna by hradila 478 korun a pacient doplácel 96 korun). Kouzlo snížené DPH nabývá na významu až ve velkých objemech a u drahých léků.

Uspoří se až 3 miliardy?

Státní ústav pro kontrolu léčiv odhaduje, že o úspory, které nová sazba daně přinese, se podělí pojišťovny a pacienti v poměru 63,4 ku 36,6 procenta. Za celý rok by mohl systém veřejného zdravotního pojištění uspořit 1 až 3 miliardy korun. Proč tak široké rozmezí? Nelze totiž odhadnout chování hráčů na trhu. Cena i obchodní přirážka jsou omezeny maximální výší, kterou není možné překročit, ale velmi často se díky konkurenci oba parametry pohybují výrazně pod ní. Nejde tedy přesně předpovědět, zda na cestě léku od výrobce až k pacientovi, si ušetřené peníze z nižší DPH „někdo nechá pro sebe“, protože dosud poskytoval slevu a nešel s cenou až na horní hranici, kterou regulací stanovil stát. Kdo je ten „někdo“? Ani to není zcela jasné.

Poslanec za TOP 09 a vystudovaný farmaceut Jiří Skalický ukazuje na distributory. „Pět procent je tak málo a ceny distributorů a jejich marže byly tak nízké, že jsem přesvědčen, že buď kompletně, nebo velkou část si právě distributoři ponechají. Jinými slovy, že se snížení DPH rozpustí v celém tom řetězci: výrobci – distributoři – lékárny. Pacienti, potažmo zdravotní pojišťovny pocítí nižší daň s minimálním dopadem,“ říká poslanec Skalický. Vychází mimo jiné z kvalifikovaných odhadů, které jako odborník na léky provedl s kolegy ekonomy ještě v době, kdy se DPH zvyšovalo (a modelovali si i jeho případné snížení) a použili přitom data ze SÚKL a ministerstva zdravotnictví. Nechce však vyřknout nějaké konečné soudy, je zvědav jak se situace vyvine během roku.

Trochu jiný názor má mluvčí lékárnické komory Aleš Krebs. Upozorňuje na skutečnost, že distributoři a lékárny mají společnou obchodní přirážku, takže když si jeden z nich z ní „vezme“ víc, ten druhý si musí vzít méně.  A. Krebs si ani nemyslí, že by si distributoři „nevybírali“ svoji část přirážky, umí si ale představit prostor u výrobců.  „Spíše si myslím, že se to dá tzv. vzít na neregulovaných lécích. Je tu ale možnost, že výrobci nemají cenu svých léků dotaženu až na maximum, které jim regulace umožňuje. Pokud na trh uvádějí léky za cenu nižší, než je cena regulovaná, tak tam určitou volnost mají,“ míní mluvčí komory. A má nějaké signály, že by výrobci kvůli DPH chtěli ceny upravovat? „Pokud bych si nevšiml už při objednávce, poznal bych to až by mi přišly léky do lékárny za jiné peníze, než v předchozí zásilce. Nemyslím si ale, že by teď výrobci něco takového plošně chystali,“ uzavírá Aleš Krebs.

-cik-

Zákon o DPH a léky

Přílohy zákona o DPH (zákon č. 235/2004 Sb.)

Z „farmaceutických výrobků“ s 15% DPH v příloze č. 3 jsou vyjmuty očkovací látky, léky, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě – určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely včetně veterinárních léčiv do přílohy č. 3a s 10% DPH.