"Pro Brno je to srdeční záležitost. Chceme objekt rozvíjet, ale na rekonstrukci je potřeba 240 milionů korun. Rádi bychom se dostali s cenou ještě níž," říká ředitel Masarykova onkologického ústavu profesor Jan Žaloudík. Foto: MOÚ

Šéf Masarykova onkologického ústavu chce opravit Bakešův pavilon

Ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík chce sehnat peníze na rekonstrukci Bakešova pavilonu. Měla by stát přes 200 milionů korun. Žaloudík včera ČTK řekl, že by byl rád, kdyby opravy začaly do dvou let. Podle něj však nebude lehké peníze získat. Něco musí našetřit ústav, o dotaci požádal i stát. Ministerstvo zdravotnictví se bude podle své mluvčí Štěpánky Čechové možností investice do brněnského zařízení zabývat.

 

Bakešův pavilon pochází z 19. století. Je jedním ze šesti objektů ústavu a v minulosti sloužil jako samostatná Bakešova nemocnice. „Pro Brno je to srdeční záležitost. Chceme objekt rozvíjet, ale na rekonstrukci je potřeba 240 milionů korun. Rádi bychom se dostali s cenou ještě níž,“ uvedl Žaloudík.
Podle něj je rekonstrukce potřebná. „Nelze ji odkládat. Rádi bychom vyrovnali standard pacientů léčených v nových budovách a v Bakešově pavilonu. Prostor modernizujeme vnitřními úpravami, ale nepochybně je potřeba zásadní rekonstrukce,“ zdůraznil Žaloudík.

Bakešův pavilon chtěl opravit už předchozí šéf ústavu Jiří Vorlíček, který loni rezignoval kvůli vysokému věku. „Na opravu jsem nesehnal peníze. Byl to velký úkol, který jsem nesplnil, i když jsem věděl, že je to potřeba,“ řekl po odchodu z funkce Vorlíček, za jehož působení však přibyly v ústavu dva nové pavilony.
Vedení zdravotnického zařízení ví, že sám ústav na rekonstrukci nestačí. „Nejsou na to peníze, navíc musíme obměnit řadu přístrojů jako lineární urychlovače, magnetické rezonance a další věci. Každý přístroj stojí desítky milionů korun,“ uvedl Žaloudík. Ústav proto počítá s pomocí státu. Na ministerstvo poslal žádost už loni na podzim. „Nějaké peníze musíme nasbírat sami a snažíme se o to. O dotace z Evropské unie se nemůžeme opřít. A ministerstvo dostává více požadavků, než kolika může vyhovět,“ podotkl Žaloudík.

Potvrdila to i mluvčí ministerstva. „V závěru minulého roku jsme se zabývali požadavky na investiční prostředky u všech přímo řízených organizací do roku 2020. Vzhledem k tomu, že současné požadavky na dotace ze státního rozpočtu převyšují jeho možnosti, provedeme letos komplexní analýzu potřebnosti,“ sdělila ČTK Čechová. Doplnila, že mezi těmito požadavky je i rekonstrukce Bakešova pavilonu.

Masarykův onkologický ústav je největší onkologické centrum v zemi. Na rozdíl od ostatních center není součástí žádné z nemocnic. Na 220 lůžkách hospitalizuje ročně na 10.000 pacientů a v ambulancích ošetří 200.000 lidí.
-čtk-