Pořídit si zuby jako hrabě Drákula je právě nyní trend v Japonsku. Odborníci ovšem před nevratným zákrokem varují. Pokud byste chtěli být navíc podmanivým upírem, tak jako Klaus Kinski ve filmu z roku 1979, potřebujete další zásahy, které by se nelíbily lékařům jiných odborností. Foto: Pixwood

Australští zubaři varují: upíří zuby mohou přispět ke kazu i vadě řeči

Neutrácejte peníze za to, abyste si na pěkných zubech nechali dělat vady, varuje Australany místní asociace dentálního průmyslu. Australian Dental Association (ADA) zároveň vyjádřila obavy z trendu, který se blíží ze zahraničí, zejména z Japonska – lidé si totiž pořizují Drákulovské zuby.

 

„Lidé si myslí, že vypadá dobře, když si špičáky, které už jsou beztak zašpičatělé, nechají prodloužit a zaostřit na styl tesáků, takže vypadají jako Drákulovy zuby,“ říká doktor Peter Alldritt, předseda výboru pro orální zdraví ADA.

Zubaři tak bývají žádáni o kosmetické zákroky, jako je přidání mezery mezi přední zuby nebo tzv. snaggletooth, což jsou právě upravené špičáky populární hlavně mezi japonskou omladinou.

Doktora Alldritta ovšem trend příliš nepřekvapuje. „Lidé dnes dělají různé věci, aby si ozdobili těla – nechávají si aplikovat nejrůznější druhy piercingu po celém těle a tetování se stalo přímo epidemií. Asi tedy musíme přijmout fakt, že někteří chtějí vypadat jinak,“ konstatuje Alldritt. „Jednu dobu jsme tu měli malé předměty, říkalo se tomu zubní šperky, které vypadaly jako rubín. Na zuby je většinou nedávali zubní lékaři, dělal to estetický průmysl. Tento trend přišel a odešel, což je dobře, protože není moc zdravé žít s něčím přilepeným na zub lepidlem,“ podotýká Peter Alldritt.

Jenže úpravy zubů mají oproti šperkům velkou nevýhodu – jsou trvalé. Každý, kdo o upířích špičácích nebo mezeře mezi předními zuby uvažuje, by si proto měl uvědomit, že s nimi bude žít dlouho. „Je třeba zvážit, jaká bude tahle změna, kterou teď považujeme za atraktivní, za pár let, kdy už ji nebude možné vzít zpět. Jestli chcete mezeru mezi předními zuby a kvůli tomu si necháte zdravé zuby vyvrtat, už to nikdy nevrátíte zpět. Zubní sklovina je pro zuby izolační materiál. Když ji necháte odstranit nebo i jen ztenčit, budou pak zuby citlivější a také budou náchylnější k zubnímu kazu,“ varuje Peter Alldritt.

Zkažené a bolavé zuby ovšem nejsou jediné riziko, které může nová móda přinášet. Jejím vyznavačům hrozí totiž také problémy s řečí (stačí si vzpomenout na pohádky s šišlajícími upíry). I těm, jimž křivé zuby narostly samy od sebe, koneckonců lékaři předepisují rovnátka a logopedii.

„Když si necháte udělat pár drákulovských zubů, dovedete si představit, že vám budou přečuhovat na dolní ret, což vás bude iritovat a k tomu to může způsobovat poranění. Pokud si jeden zub necháte zvětšit či zkřivit, budete zase muset změnit způsob kousání. Zuby na sebe totiž pochopitelně nebudou nasedat,“ dodává doktor Alldritt.

-mk-