"Mnohé mohlo být lepší. I když, až bude zdravotnictví řídit ministr financí, budeme možná ještě říkat: Lépe už bylo!“ konstatují na závěr svého "auditu" ministerstva zdravotnictví politici TOP 09. Foto: Leos-heger.cz

Heger kritizoval oddlužení nemocnic. Přivedli jste je „zugrunt“, opáčil Němeček

TOP 09 audituje vládu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO), to schytal od Miroslava Kalouska a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zase od  svého předchůdce Leoše Hegera. Heger sice Němečka pochválil za získání dalších peněz do zdravotnického rozpočtu, ale nelíbí se mu, kam zamířily. 

 

Z deseti miliard mají čtyři dorovnat výpadek po zrušených poplatcích, tři putují do platů a další do odborných center. „Zůstává na rozvoj jedna miliarda, to je prosím po krizovém období strašně málo. Peníze jsou jedna věc, efektivita využití druhá. Tam už pochválit opravdu příliš nejde,“ uvedl Heger. Němeček ČTK řekl, že zrušení poplatků slíbila ČSSD voličům a slib splnila.

Podle Hegera se transparentnost ve zdravotnictví prosazuje ztuha. Uvedl, že Němečkovo ministerstvo loni v prosinci nevypsalo soutěž na dodavatele energie za půl miliardy a firmu oslovilo přímo. Kritizoval také odklad zavedení elektronických receptů. Zmínil i oddlužení dvou velkých nemocnic. „Vracíme se do stavu, že ten, kdo dobře hospodaří, je vlastně za hloupého,“ dodal.

Němečka překvapilo, mu TOP 09 oddlužení vytýká. „Bohužel to je výsledek jeho (Hegerova) řízení těchto nemocnic, on je nechal dojít skoro ‚cugrunt‘ a my jsme museli pomoci je oddlužením zachraňovat,“ řekl Němeček. Podle něj za dodávkou energií za půl miliardy bez tendru je dřívější Hegerovo rozhodnutí. „Je to nákup elektrické energie a plynu i pro všechny přímo řízené organizace na komoditní burze, kde se nabídky soutěžily, a pan bývalý ministr by to měl vědět, protože smlouvu s komoditní burzou a tento systém nastavoval,“ řekl Němeček.

-čtk-