Takto by měl přístroj CyTOF 2, který najde rakovinnou buňku mezi 100 tisíci zdravými, vypadat. Analyzuje buňky obalené stabilními izotopy těžkých kovů za využití atomové hmotnostní cytometrie. Foto: DVS Sciences

Léčbu leukémie u dětí pomůže lépe zacílit nová technologie

Rozpoznat jedinou leukemickou buňku mezi 100.000 zdravými a prověřit její funkce umožní nová technologie tzv. hmotnostní cytometrie, kterou získala s přispěním evropských peněz laboratoř buněčné analýzy CLIP na 2. lékařské fakultě. Přístroj je 94. na světě a první v Česku a pomůže zlepšit léčení leukémie u dětí. Laboratoř je součástí motolské kliniky dětské onkologie a hematologie, největšího centra pro léčbu leukémie u dětí v ČR. Ročně se jich v Motole léčí stovka.

 

„Extrémně citlivé měření umožní hematoonkologům lépe cílit léčbu, a snížit tak zátěž a vedlejší účinky léčby. Děti tak budou mít vyšší šanci na plnohodnotný život po léčbě jinak smrtelného onemocnění,“ řekl předseda České společnosti pro analytickou cytometrii Tomáš Kalina.

Cytometr umožní sledovat účinek tzv. inhibitorů signálních cest, které dokážou zasáhnout v leukemických buňkách, ale nezasahují buňky zdravé. Tak je možné vybrat „na míru“ nejvhodnější lék pro daného pacienta s konkrétní leukemickou buňkou, která je na dané signální cestě závislá.

Doposud užívané diagnostické metody neumožňují přímé zaměření na jednotlivé buňky a jejich funkční vlastnosti. U agresivních forem nemoci se přitom někdy v těle objeví malé množství obzvláště nebezpečných leukemických buněk, na které běžná léčba neúčinkuje. Metoda hmotnostní cytometrie tato omezení překonává, umožňuje například zvýšit počet měřených znaků z dosavadních devíti na téměř stovku.

Vedle vývoje nových metod pro diagnostiku leukémií bude hmotnostní cytometrie využita i k zavedení testů v imunologii a hlubšímu pochopení jevů uvnitř buňky. Laboratoř bude spolupracovat s českými i zahraničními výzkumníky.
-čtk-