Scanadu Scout představuje první krok k přeměně chytrých telefonů v kapesní nemocnici. Foto: Scanadu

Nové technologie mění chytré telefony v kapesní nemocnici pro každého

Americký technologický start up Scanadu vyvíjí rozsáhlou sérii aplikací, které by výhledově mohly proměnit chytrý telefon v kapesní nemocnici. Scanadu se dostalo tak daleko, že jím dosažené pokroky začínají znepokojovat manažery kamenných nemocnic.

 

Leccos opravdu nasvědčuje tomu, že se nemocnice stanou místem, kam budou lidé docházet pouze za účelem náročných zákroků, které si je (aspoň zatím) nemožné zařídit v teple domova vlastními silami. Nebývale pokročilé zdravotnické aplikace od technologických gigantů jako je Apple nebo Google už teď začaly snižovat počet návštěv u praktických lékařů.

Stále významnější úlohu při vývoji těchto aplikací hraje právě start up Scanadu. Na trhu už je aplikace Scout, která umí detekovat základní údaje jako je tepová frekvence, tělesná teplota a tak podobně. Ty potom nahrává do aplikace, kde jsou připravené k dalšímu využití. Ještě před třemi roky by to bylo něco neuvěřitelného, dnes je to standard. Scout je uživatelsky velmi přívětivý; jedná se o malý modul, který si prostě stačí přiložit třeba v čelu, stisknout tlačítko a nechat ho sbírat data. Jak prosté, doktore, chtělo by se říct. Scout koneckonců získal i akreditaci amerického FDA. To znamená, že se stal oficiální technologií a jak napsat odborný web TechCrunch, stále častěji se s ním lze setkat třeba právě v nemocnicích – k pramalé radosti sester, kterým potenciálně bere práci. Zájem o Scout je každopádně velký. Scanadu jeho vývoj financovalo prostřednictvím crowdfundingového portálu Indiegogo. Cílová částka činila sto tisíc dolarů, podařilo se vybrat šestnáctkrát víc.

Tohle je Scanaflu, technologie, které by efektivně mohla nahradit laboratorní rozbory. Foto: Scanaflu
Tohle je Scanaflu, technologie, které by efektivně mohla nahradit laboratorní rozbory. Foto: Scanaflu

Punc výjimečnosti nesou i pokračovací aplikace od Scanadu. Nejvíc se v současnosti mluví o projektu Scanaflu. Jedná se o pozoruhodnou technologii založenou na analýze moči, kterou lze provádět doma. Technologie dokáže analýzou přes chytrý telefon zjistit nejen těhotenství, ale také hladinu cukru, bilirubinu a další ukazatele. Jedná se tedy o diagnostickou technologii, umožňující uživatelům zjišťovat o svém zdravotním stavu informace, kvůli kterým se musí chodit ke specialistům. Scanflu zatím nezískalo potřebnou akreditaci od FDA, přesto už se o něj začala zajímat policie. Ne snad že by Scanaflu patřilo do kriminálního podsvětí – dokáže ale velmi rychle a spolehlivě zjistit přítomnost širokého spektra návykových látek a látek ovlivňujících pozornost řidičů.

Prozatím je Scanaflu k dispozici pouze pro chytré telefony od Applu; vzhledem k tomu, že ještě nemá akreditaci FDA, nejedná se o zdravotnický prostředek, může ale uživatele upozornit na to, že se jeho organismem není něco v pořádku. Není známo, na čem dalším vývojáři Scanadu pracují, všechno ale nasvědčuje tomu, že si start up dokázal získat důvěru investorů. Pokud by ostatně někdo měl zájem stát se investorem, není nic snazšího.

Ondřej Fér