Profesor Viliam Fischer ve volebnim spotu strany Zmena zdola Jána Budaje, za kterou kandidoval, ale strana ve volbách propadla. Foto: Zmena zdola YouTube

Obviněný špičkový slovenský kardiochirurg se možná dozná ke korupci

Známý slovenský kardiochirurg a autor první úspěšné transplantace srdce v zemi Viliam Fischer, jehož policie obvinila ze vzetí úplatku, hodlá s prokuraturou uzavřít dohodu. Výměnou za přiznání by tak mohl dostat nižší trest, informovala slovenská média. Šestasedmdesátiletý lékař čelí obvinění, že přijal 3000 eur (přes 82.000 korun), za které jedné pacientce zařídil přednostní operaci srdce. Na policii se obrátili příbuzní ženy, která po operaci zemřela. Po lékaři předtím údajně neúspěšně žádali vrácení celého úplatku.

 

Fischer korupci původně popíral. Nejnověji ale odvolal stížnost proti obvinění a podle jeho právníka je ve hře uzavření dohody o vině a trestu s prokurátorem. Tento institut umožňuje snížit obviněnému trest až o třetinu, pokud přizná vinu. Zároveň by došlo ke zkrácení vyšetřování případu, soud by pak rozhodoval pouze o tom, zda dohodu mezi prokurátorem a obviněným schválí. Podle zákona Fischerovi hrozí tří až osmileté vězení; v případě dohody s prokurátorem by ale trest nakonec mohl být nižší.

Fischer naposledy působil v bratislavském ústavu srdečních a cévních chorob, které na Slovensku patří ke špičkovým zdravotnickým zařízením pro léčbu nemocí srdce. Nyní má neplacené volno.

Uznávaný kardiochirurg loni coby nestraník neúspěšně kandidoval na slovenského prezidenta. V jednom z rozhovorů před přímou volbou hlavy státu popřel, že by někdy vzal úplatek.
-čtk-