"Máme koaliční smlouvu, kterou ctíme, peníze za státní pojištěnce se budou valorizovat. Zároveň se má určitě zvyšovat efektivita ve zdravotnictví," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Foto: KDU-ČSL

Lidovci podpoří zvýšení odvodů za státní pojištěnce a komisi k živnostníkům

Lidovci podpoří zvýšení odvodů za státní pojištěnce a chtějí komisi k živnostníkůmLidovci podpoří zvýšení odvodů státu na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Podle nich je tak nutné dodržet koaliční smlouvu, která s valorizaci pojistného počítá. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda nejmenší vládní strany Pavel Bělobrádek. KDU-ČSL žádá i zřízení komise, která by posoudila odvody živnostníků a jejich případnou úpravu. 

 

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je zvýšení státních odvodů nutné. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to odmítá, požaduje lepší využití financí ve zdravotnictví. Sobotka mluví také o nutnosti zvýšit zdravotní pojištění živnostníkům. Podle něj do systému odvádějí méně, než z něj čerpají. Babiš s tím nesouhlasí.

Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly, že budou pravidelně valorizovat platby za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce či nezaměstnané, a to „vázané na ekonomické parametry (růst inflace, růst průměrné mzdy ve zdravotnictví)“.

„Nelze postupovat jinak. Máme koaliční smlouvu, kterou ctíme, peníze za státní pojištěnce se budou valorizovat. Zároveň se má určitě zvyšovat efektivita ve zdravotnictví,“ uvedl Bělobrádek. Podle něj sice představuje valorizace jen automatické dolévání peněz do zdravotnického systému a „zlehčování si situace“, ale obsahuje to koaliční dohoda. „V koaliční smlouvě se to nepodařilo vyjednat lépe. Neměly se rušit poplatky za pobyt v nemocnici. Měly se například omezit na 30 dní,“ uvedl Bělobrádek.

Stát platí zdravotní pojištění za zhruba šest milionů lidí – za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané. Loni se částka zvedla ze 787 na 845 korun na osobu měsíčně. Letos by tak měly pojišťovny dostat 62,1 miliardy, meziročně o 3,7 procenta víc. Zvýšené platby nahrazují částečně výpadek za zrušené poplatky.

KDU-ČSL žádá i zřízení komise, která by posoudila odvody živnostníků a jejich případnou úpravu. O její zřízení žádali ministerstvo financí, zatím nedostali odpověď. Bělobrádek míní, že by ve skupině měli být zástupci resortů, odborů, živnostníků i zaměstnavatelů. Srovnat by měli situaci v zahraničí i zdanění.

Odbory dlouhodobě tvrdí, že zaměstnanci dávají do systému zdravotního pojištění výrazně víc než osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Ty pak prý čerpají víc, než zaplatí. Podnikatelé naopak argumentují tím, že živnostníci mají vyšší rizika a nejistotu, nemají placenou dovolenou a další výhody.
-čtk-