Smlouvu o smlouvě budoucí,naprosto nevýhodnou pro VZP podepsal náměstek ministra zdravotnictví Davida Ratha a tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka. Foto: Facebook

Policie navrhla obžalobu kvůli smlouvě VZP a protonového centra, zřejmě míří na exnáměstka MZ

Protikorupční policie dnes navrhla státnímu zástupci obžalobu kvůli způsobu uzavření smlouvy o smlouvě budoucí mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a protonovým centrem. Na webu to uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Podle dřívějších informací čelí v kauze obvinění z pokusu o zneužití pravomoci zřejmě exnáměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka. Jako nucený správce VZP smlouvu údajně uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení.

 

Policie zahájila trestní stíhání v listopadu 2013. Případ se týká smlouvy VZP s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006, která zaručovala protonovému centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů pojišťovny s rakovinou. Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), údajně uzavření smlouvy náležitě neprojednal a navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

Pečenka dříve v médiích uvedl, že podle něj je smlouva platná a upozornil na to, že prošla právním auditem. Pojišťovna na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí nicméně odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu centrum prohrálo, poté začalo ceny pro VZP zvyšovat – za jedno záření požadovalo nejprve 39.000 korun, letos 55.000 korun.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Protonové centrum funguje od prosince 2012, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun. Má smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Oborovou zdravotní pojišťovnou, ostatní zaměstnanecké pojišťovny o ní vyjednávají. Správní rada VZP schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, což centrum odmítlo.
-čtk-