Nejvíce žádostí, 227, o proplacení zdravotní péče v cizině se týkalo Rakouska. Foto (nad Solnou komorou): Tomáš Cikrt

Za léčbu v zahraničí dali lidé VZP loni účty za téměř sedm miliónů korun

O proplacení péče za téměř sedm milionů korun požádali Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) lidé, kteří se léčili v zahraničí po 22. dubnu 2014, kdy byla do českého právního řádu zapracována evropská směrnice o právech pacientů v přeshraniční péči. Od tohoto data nemusejí lidé žádat předem souhlas své pojišťovny. Celkem žádalo o úhradu svých výdajů za loňské léčení 904 klientů, do konce roku bylo vyřízeno 751 žádostí, řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. 

 

„Nejvíce žádostí, 227, se týkalo péče v Rakousku, 202 na Slovensku, 148 v Německu, 54 ve Francii, 40 v Chorvatsku, 22 v Itálii, 21 v Nizozemsku, 17 v Belgii, 16 ve Švýcarsku a po 15 v Bulharsku a Řecku,“ upřesnil.

Účty za léčení v cizině dosahovaly celkem 6,906 milionu korun. Proplaceno bylo 2,015 milionu, v průměru 2682 Kč na jeden případ, tedy asi 100 eur.

Ze všech podaných žádostí bylo 20 na nemocniční péči v zahraničí, kdy se pacienti rozhodli, že si dojedou například na operaci kolena do ciziny a předem si to nenechali od své pojišťovny odsouhlasit. Právě těchto 20 případů souvisí podle Tichého konkrétně s novou směrnicí, ostatní jsou případy, kdy by mohli lidé žádat o úhradu nákladů i v předchozích letech.

Tyto ostatní případy se týkaly například situace, kdy klient VZP podstoupil bez předběžného souhlasu pojišťovny ambulantní ošetření, nebo byl ošetřen po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) v rámci nezbytné péče. Lékař ale podmínil ošetření tím, že pacient předem zaplatí, přestože ze zákona ho měl ošetřit a vyúčtovat pak léčení rovnou pacientově zdravotní pojišťovně.

„Pacientům v takovém případě často nezbývá než zaplatit. VZP jim proto alespoň část peněz refunduje, pokud klient má doklady o platbě a další náležitosti,“ uvedl Tichý.

Žádosti o úhradu léčení podali také klienti, kteří v době, kdy potřebovali nutné ošetření, neměli v dosahu lékaře či zdravotnické zařízení napojené na systém veřejného zdravotního pojištění. V ostatních zařízeních je na průkaz EHIC ošetřit nechtěli, a tak museli platit hotově.
-čtk-