Zbav se cigaret a zachraň si život, říká mezinárodní protikuřácká kampaň. Nová studie nyní ukázala, že kuřáky více ohrožují některé infekce - kouř totiž posiluje obranyschopnost bakterií. Foto: Facebook/Kill a Cigarette and Save a Life

Další důkaz škodlivosti kouření, včetně e-cigaret. Odolné bakterie jsou agresivnější

Že kouření způsobuje rakovinu plic a poškozuje zdraví, se ví dlouho. Novinkou však je, že navíc posiluje obranyschopnost rezistentních bakterií, jako je zlatý stafylokok. Vyléčit se tak z nákazy je pro kuřáka ještě těžší, než pro člověka, který tabáku neholduje. Vliv na odolné bakterie mají navíc i e-cigarety. Že jsou bakterie vystavené cigaretovému kouři mnohem nebezpečnější, zjistili výzkumníci na sandiegské lékařské fakultě. Svůj výzkum nyní zveřejnili v časopise Infection and Immunity.

 

Zlatý stafylokok rezistentní na antibiotikum methilcillin (MRSA) je bakterie, která způsobuje život ohrožující záněty kůže, krevního oběhu nebo operační rány. Někdy navíc může stát také za zápalem plic. MRSA se často vyskytuje v nemocnicích a způsobuje tzv. nozokomiální nákazy, tedy infekce související s hospitalizací pacientů. Jím způsobená onemocnění je beztak obtížné léčit, v kombinaci s kouřením je to však ještě náročnější.

„Už víme, že kouření poškozuje dýchací a imunitní buňky, teď ale na druhé straně zjišťujeme, že může posílit invazivní bakterie a udělat je ještě agresivnějšími,“ vysvětlila v tiskové zprávě Laura E. Crotty Alexandrová, pneumoložka ze sandiegské lékařské fakulty, která zkoumala důvody vyššího výskytu infekcí MRSA mezi kuřáky. Crotty Alexandrová a její tým se proto zaměřili na dvě skupiny bakterií MRSA, přičemž jedna byla vystavena cigaretovému kouři, zatímco druhá ne. Sledovali pak, jak se bakterie budou umět bránit imunitnímu systému. Makrofágy čili imunitní buňky napadající cizorodý materiál včetně mikroorganismů se dokázaly ubránit oběma populacím MRSA – jenže ty, které bojovaly s bakteriemi vystavenými cigaretovému kouři, měly mnohem těžší práci. Vědci totiž zjistili, že jsou tyto bakterie rezistentnější vůči tzv. oxidativnímu vzplanutí, což je fáze, kdy makrofág vytvoří reaktivní kyslíkové radikály, které zapříčiní zničení částice. MRSA vystavené kouři byly navíc odolnější vůči antimikrobiálním peptidům, což je další způsob imunitní obrany, při němž jsou narušeny membrány mikroorganismů a vytvářejí se v nich póry. Za ještě znepokojivější vědci považují to, že se kouři vystavené MRSA lépe přilepí k lidským buňkám, což jejich útoku přidává na síle. Efekt přitom závisí na množství kouře, kterému jsou vystaveny – čím je ho více, tím jsou bakterie rezistentnější.

Ve finále tak data poukazují na to, že cigaretový kouř pozmění buněčné stěny bakterií a umožňuje tak mikrobům odrazit běžné formy imunity. Už o rok dříve přitom s něčím podobným přišla jiná studie vědců z sandiegské lékařské fakulty – jenže v ní byl studován vliv kouře z e-cigaret. Vaporizovaný kouř totiž také umí změnit strukturu buněčných stěn bakterií, takže posílí jejich rezistenci. Výzkum ovšem také zjistil, že povrchové změny jsou desetkrát silnější u běžného tabákového kouře než u kouře z e-cigaret.

„Je známo, že kuřáci jsou náchylnější k infekčním onemocněním. Nyní máme důkaz, že rezistence způsobená cigaretovým kouřem může být dalším přispívajícím faktorem,“ říká Crotty Alexandrová, která tak doufá, že přidala kuřákům další důvod, aby se svým zlozvykem přestali.

-mk-