Členové Traumateamu jsou připraveni kdykoliv vyrazit na pomoc i na druhý konec světa. Základem je pečlivá příprava a pravidelná cvičení, jako to, které proběhlo v Brně v roce 2012. Foto: FN Brno

Devatenáct zdravotníků z Traumateamu při FN Brno mělo odcestovat do Nepálu

Devatenáct členů českého záchranářského týmu vyrazilo v pondělí večer z Brna do Nepálu na pomoc obětem zemětřesení. Podle informací z úterního odpoledne (28.4.) ovšem stále čekají v Česku na to, až se uvolní prostor na letišti v Káthmándú. Výprava s sebou poveze 31 beden se zdravotnickým materiálem, řekl ČTK vedoucí lékař výpravy Petr Nestrojil. V hlavním městě se k posádce mají přidat pražští hasiči. Čeští záchranáři zůstanou na místě nejméně dva týdny. Je možné, že se mise o další dva týdny prodlouží. 

 

Traumatým v Brně má asi 50 lidí, ze kterých bylo vybráno 19 členů na misi do Nepálu. „Mezi nimi je devět lékařů a deset sester z oboru anesteziologické a intenzivní medicíny,“ uvedl Nestrojil.

Členové dostali informaci o odjezdu dnes dopoledne. „Včera byla vyhlášena pohotovost, ale nevěděli jsme, zda se pojede. Ráno jsem šel normálně do práce, ale dnes dopoledne se rozhodlo, že pojedeme, tak jsme začali balit věci,“ uvedl člen týmu Martin Doleček.

Do 31 krabic dávali členové různý zdravotnický materiál jako jehly, obvazy, sádry, kanily, drenáže, ale i základní přístrojové vybavení. „Nesmíme nic zapomenout. Co si nevezmeme, to nebudeme mít,“ řekl Doleček, který s kolegy balil velkou část odpoledne. Podle něj někteří členové týmu mají z minulosti zkušenosti se zásahy při neštěstích v zahraničí, většina z nich ale nic takového nezažila. „Ani nevím, co nás tam čeká. Myslím, že si to ani neumíme představit. Doma můj odjezd trochu oplakali,“ přiznal Doleček.
Záchranáři se museli nechat naočkovat. „Dlouhodobě máme očkování proti hepatitidě A a hepatitidě B nebo proti žluté zimnici. Je to očkování na 10 až 15 let. Na tyfus je však očkování pouze tři roky, proto ho provádíme těsně před odjezdem,“ řekl Nestrojil.

Na místě by měla výprava doplněná o pražské hasiče postavit stany a do hodiny poskytovat první pomoc. „Budeme mít sedm stanů. V pěti budeme ošetřovat, dva budou skladovací. Budeme ošetřovat prvotní poranění a malé úrazy, ale i závažnější poranění jako například zlomeniny bérce nebo ruky. Naším úkolem je pacienty zajistit tak, aby byli schopní převozu do nemocnice,“ uvedl Nestrojil. Složitější zákroky je však nutné provádět v nemocnicích, které jsou podle Nestrojila přeplněné. Proto bude v českých stanech 14 lůžek, ve kterých mohou lidé strávit jeden až dva dny.

Vláda vyčlenila na záchranářskou misi 20 milionů korun. Sobotní zemětřesení v Nepálu si podle posledních informací vyžádalo více než 3600 mrtvých.
-čtk-