Vědci léčili zhoubný nádor kůže monoklonální protilátkou, přitom zkusili posílit imunitu pacienta personalizovanou vakcínou, výsledky jsou velice nadějné, ale předčasné. Foto melanomu: Wikipedia

Rodí se vakcína proti rakovině kůže šitá na míru

Ve Spojených státech je na dobré cestě vývoj vakcíny, která bude ušita na míru konkrétního pacienta a namířená na unikátní chyby v genetice jeho nádoru. Testy u tří jedinců zveřejněné v časopise Science ukázaly, že je možné vycvičit imunitní systém k boji s rakovinou kůže.

 

Podle amerického týmu jsou první výsledky významným krokem směrem k personalizované vakcíně proti rakovině. Nezisková organizace Cancer Research UK označila tyto testy jako „podnětné, ale ve velmi časném stadiu“. Ultrafialové záření může přeměnit zdravé buňky kůže ve smrtelný melanom poškozením DNA. Nádory jsou genetickou směsí, obsahující stovky náhodných mutací, která se u každého pacienta liší. Mutace mohou měnit proteiny, které vyčnívají z povrchu buněk jako jakési identifikační praporky – antigeny. Tým vědců analyzoval genetické mutace, aby našel nové a jedinečné praporky-antigeny, které by mohly označit rakovinné buňky. Pomocí počítačového algoritmu pak analyzovali nové praporky, odborně označované jako neoantigeny, aby mohly být vybrány ty, které by byly nejvhodnějším cílem pro vakcínu.

Výsledky nadějné…

Personalizované vakcíny pak byly v roce 2013 podány třem pacientům s rozvinutým nádorem. Všichni byli současně léčeni také látkou ipilimumabem (monoklonální protilátka používaná při biologické léčbě). Jeden pacient se dostal do remise (nepřítomnost choroby, nelze však vyloučit její návrat)  a nyní je stále bez nádoru, další má stabilní (nezhoršující se) nádor, a u třetího pacienta se nádor po vakcinaci zmenšil a pak se vrátil do své původní velikosti, ale také zůstal stabilní.  V této části výzkumu ale vědci zkoumali bezpečnost vakcíny a zejména zda může vyvolat imunitní reakci. V obou ohledech prý byl vakcína úspěšná.

„Náš tým velmi povzbudila kvalita imunitní odpovědi zacílené proti neoantigenům melanomu u všech tří pacientů,“  řekl BBC jeden z autorů doktor Gerald Linette. „Naše výsledky jsou předběžné, ale věříme, že vakcína má terapeutický potenciál,“.

„Výsledky představují podstatný krok směrem k více personalizovaným imunoterapiím,“ dodala jeho kolegyně doktorka Beatriz Carreno.

…otázky zůstávají

Personalizované vakcíny ale ještě musí překonat množství překážek, míní BBC. Pro začátek náležité klinické zkoušky musí potvrdit, že imunitní nálož skutečně změní kontrolu nádoru. Nejasné je také kolik je třeba času a jakých nákladů k vývoji každé personalizované vakcíny, nyní to trvalo tři měsíce.

Nicméně, pokud budou testy úspěšné, mohly by být použity i u dalších vysoce zmutovaných nádorů, jako například těch, které se nacházejí v plicích. Mohly by svou roli sehrát u rakoviny prsu a vaječníků u žen s BRCA mutací, tedy takových jakou je například herečka Angelina Jolie.

„Tato povzbudivá, ale velmi časná studie ukazuje, že je možné vytvořit vakcínu, která je zacílena na specifické chyby pacientova nádoru. V současnosti není jasné, jak účinná by mohla být tato imunoterapie při zabíjení rakovinných buněk a jak by mohla zlepšovat přežití pacientů, ale slibná studie položila základ pro budoucí vývoj vakcín, které by byly navrženy k zacílení na každý jednotlivý nádor pacienta,“ řekl BBC doktor Alan Worsley z Cancer Research UK.

Prof Caroline Springerová, která pracuje na nových lécích proti melanomu v Institute for Cancer Research, prohlásila: „Myslím, že je to velmi zajímavé. Výsledky jsou velmi pozitivní a je dobře, že je to bezpečné, ale je ještě příliš brzy. Ipilimumab může mít sám o sobě dlouhodobé účinky. Vakcína může posilovat imunitní odpověď, ale je obtížné říci, za jak velkou část protinádorového účinku je zodpovědný ipilimumab.“

-cik-