Letos poprvé budou mít při příjmacích zkouškách na 1. LF výhodu studenti, kteří na střední úspěšně zvládli studium matematiky. Vůbec pak na testy nemusí ti, kdo mají celkový průměr známek do 1,15, eventuálně 1,05. Foto: 1.LF/P. Heřman

Studovat na 1. lékařské fakultě letos chce sedm tisíc lidí. Uspěje zhruba šestina

Pokusit se o studium lékařství na 1. lékařské fakultě UK letos plánuje přes 4600 studentů. Dalších 2200 pak chce zkusit štěstí na nelékařských oborech, jako je například fyzioterapie. Novinkou mezi těmito obory je letos porodní asistentka a nutriční specialistka. Jaký o ně bude zájem, ovšem ještě není jasné – zde je totiž výjimečně možné podat přihlášku až do konce dubna.

 

Z 4600 uchazečů o studium lékařství vybere fakulta zhruba šestinu – přibližně 700 studentů bude přijat na obor všeobecné lékařství, 50 na zubní lékařství. „Vzhledem k tomu, že si řada uchazečů podává přihlášky ke studiu na dvě a více vysokých škol, počet adeptů, kteří se dostaví k přijímacím zkouškám, bývá o stovky nižší. Znatelný je i rozdíl mezi počtem studentů, kteří jsou přijati, a počtem těch, kteří se ke studiu skutečně zapíší. Šance na přijetí tedy nejsou tak nepříznivé, jak by se na první pohled mohlo jevit,“ podotýká děkan fakulty Aleksi Šedo.

Letošní situace se podle něj příliš neliší od loňského akademického roku. Fakulta také neplánuje, že by přijala více mediků než loni. Novinkou ovšem je, že výhodu budou mít ti uchazeči, kteří si ze střední školy přinesli dobré výsledky z matematiky. O bonifikaci za úspěšné studium tohoto předmětu tak žádá přes 650 uchazečů. Fakulta se ke kroku rozhodla na základě analýz, které prokázaly, že úspěšní studenti matematiky na střední bodují i na vysokých školách včetně medicíny. Podle děkana by tak měl klesnout počet těch, kdo během prvních let studia zjišťují, že na něj nestačí. „Filozofií naší fakulty není produkce vysokoškoláků, ale příprava špičkových odborníků úspěšných ve své profesi a prospěšných svým pacientům,“ dodává profesor Šedo.

Ne všechny zájemce o studium ale čeká přijímací zkouška. Celkem 480 uchazečů o studium lékařských oborů totiž požádalo o upuštění od testů pro vynikající prospěch. Všeobecné lékařství přitom mohou bez zkoušky začít studovat ti, kdo měli průměr známek ze všech předmětů na střední škole do 1,15. Uchazeči o studium zubní medicíny musí splnit ještě přísnější podmínky – jejich průměr nesmí být horší než 1,00.

Na okraji zájmu ovšem nezůstává ani studium nelékařských oborů, které fakulta poskytuje. Letos o něj bude usilovat 2200 lidí. „Vede zájem o fyzioterapii a nutriční terapii – ke studiu těchto oborů si přihlášku podalo téměř 1400 studentů. Plánujeme, že celkem do nelékařských oborů přijmeme asi pětinu uchazečů,“ říká proděkanka zodpovědná za přijímací řízení Jana Dušková. Počet zájemců o nelékařské obory ale ještě není definitivní. Do nově otevíraných oborů asistentka a nutriční specialista je možní se hlásit do konce dubna.

Z 1. lékařské fakulty vyjde každý rok přes 300 nových lékařů. V letošním akademickém roce tu studuje 4400 pregraduálních a 930 postgraduálních studentů.

-mk-