Lidovci si dokážou představit poplatek ve výši 60 korun za den omezený maximálně na 30 dnů v roce. Foto: koláž ZD

KDU se nebrání diskuzi o zavedení poplatků za pobyt v nemocnici

Lidovci by se nebránili nové diskusi o znovuzavedení poplatku za pobyt v nemocnici. Jeho zrušení považuje za chybu i hnutí ANO. Třetí koaliční partner – sociální demokracie – ale změnu koaličního smlouvy nebo programového prohlášení vlády nadále odmítá.

 

„My jsme spíše na straně toho, že tento poplatek – a skutečně bych to nenazýval žádný regulační poplatek, ale poplatek za hotelové služby – že má své opodstatnění a je běžný všude ve světě,“ řekl včera ve sněmovně jeden z lidoveckých odborníků na zdravotnictví Vít Kaňkovský.

Lidovci si podle něj dokážou představit poplatek ve výši 60 korun za den omezený maximálně na 30 dnů v roce. V takové výši se poplatek hradil už dříve, po nárůstu na 100 korun za den ho ale zrušil Ústavní soud.

„My jsme byli první, kdo s tím přišel. Lidovci to nechtěli, teď to chtějí. Myslím, že je to racionální návrh,“ komentoval slova lidovců šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Snesitelný by podle něj byl i stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici. „Pokud to bude na koalici na stole, tak to určitě můžeme podpořit,“ podotkl.

„My jsme řekli, že byla chyba tento poplatek za pobyt v nemocnici, jak říkáte hotelového typu, znovu nezavést, nicméně v rámci koalice jsme se dohodli, že ho nebudeme zavádět, takže pokud to téma chceme otevřít, musíme k tomu mít všechny partnery,“ poznamenal na tiskové konferenci po jednání klubu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

ČSSD jakékoliv změny koaliční smlouvy nebo programového prohlášení odmítá. Včera toto stanovisko zopakoval předseda jejího poslaneckého klubu Roman Sklenák, podle něhož zejména ANO při koaličním jednání trvalo na tom, aby se poplatky za pobyt v nemocnici neplatily. „Je to otázka, která se měla, pokud měl někdo tento zájem, dohodnout v rámci koaliční dohody. Koaliční dohoda to teď nepřipouští a nepředpokládáme, že bychom to nějakým způsobem měnili,“ řekl novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

O situaci ve zdravotnictví, které je předmětem častých koaličních sporů, jednala včera také devítičlenná skupina expertů. Koalice ji zřídila minulý týden, každá ze stran do ní vyslala tři své odborníky. Podle Němečka se dotkli i poplatků, ale jen okrajově.

-čtk-