Leelah Alcorn se cítil být ženou. V sedmnácti letech se zabil. Foto: Tumblr.com

Mladým transsexuálům by měl pomoct odklad puberty

Sebevražda sedmnáctiletého Leelaha Alcorna ve Spojených státech rozproudila poměrně vášnivou debatu o sexuální identitě dětí. Na jejím konci je návrh podávat transgenderovým teenagerům hormony zpomalující nástup “špatné” puberty.

 

Dost možná jsme se už v samotném úvodu tohoto textu dopustili nepřesnosti. Leelah totiž sám sebe identifikoval jako ženu. Jak dokazují jeho profily na sociálních sítích, začal si Leelah ve věku čtrnácti let uvědomovat, že cítí být ženou v mužském těle. Kombinace bouřících se hormonů, nepochopení a ústrků ze strany vrstevníků a konečně také přímého odmítnutí rodiči nakonec sedmnáctiletého mladíka dovedlo k sebevraždě. A byl to právě tento neodvolatelný omyl jednoho teenagera, co ve Spojených státech odstartovalo debatu o tom jak zabránit dalším podobným případům.

Na jedné straně stojí sice nejspíš nedostačující, nicméně existující a rozvíjející se pomocná síť v podobě psychoterapeutických, podpůrných a svépomocných center. Tu by podle informací portálu Live Science měla doplnit také hormonální léčba. Ta by měla spočívat v podávání substancí označovaných jako GnRH antagonisté.  Jedná se o syntetický peptid modelovaný podle neurohormonu hypothalamu; mimochodem – jedná se o hormon, který se využívá třeba v hormonální antikoncepci.

Hormonální léčba by měla mladým lidem s probouzejícími se nejasnostmi ohledně vlastní sexuální identity poskytnout možnost jakéhosi odkladu, což je koneckonců to co potřebují nejvíc ze všeho. Léčba totiž dokáže pozastavit rozvoj sexuálních znaků jako je třeba růst prsou, což je něco co třeba muž v dospívajícím ženském těle nemůže neocenit.

Podle Live Science je důležité, aby předtím než dospěje tělo se spornou pohlavní identitou byla vyspělá mysl a dokázala se vyrovnat se všemi obtížemi, které vyplývají ze sumy průvodních jevů spojených s tím, co se označuje za transgender.

Transsexualita je stav nesouladu mezi psychickým a tělesným pohlavím. Jedná se o vrozenou dispozici, jejíž nejpravděpodobnější příčinou je hormonální nerovnováha v matčině těle během těhotenství. Pokud to společnost a zdravotní situace umožní, podstupuje většina transsexuálních lidí změnu pohlaví. Sexuální orientace s transsexualitou nijak nesouvisí. Existují dva hlavní typy transsexuálů: female to male (FtM): z ženy na muže a male to female (MtF): z muže na ženu.

Ondřej Fér, Ekonomický deník