Navrhuji zvýšit platby za státní pojištěnce na 904 korun na osobu a měsíc, říká ministr zdravotnictví Němeček. Komoře a odborům je to málo a ministr financí naopak nechce dát navíc nic. Foto: Tomáš CIkrt

Němeček oficiálně navrhl, aby Babiš poslal navíc 4,3 miliardy na platby za státní pojištěnce

Minulý týden poslal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ČSSD) do mezirezortního připomínkového řízení návrh nařízení vlády o stanovení vyměřovacího základu u osoby, za kterou je plátcem pojistného na veřejné zdravotní pojištění stát. Překvapení se nekoná. Ministr navrhuje to, co avizoval již dlouho dopředu: navýšit platby státu za své pojištěnce z 845 na 904 korun na osobu a měsíc. Státní pokladnu to bude stát 4,3 miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zatím nesouhlasí. Očekává se střet nejen ve vládě, ale i v koaliční radě.

 

Bez navýšení příjmů, nebude zajištěna dostupnost moderní léčby a ani zvýšeno ohodnocení zdravotníků, soudí ministerstvo zdravotnictví. „Lze předpokládat další odchody zdravotnických profesionálů, které není možné žádným způsobem nahradit. Nedostatek personálu tedy nutně pocítí pacienti, ať již zvýšením čekacích dob na plánované zákroky nebo horší prostupností a návazností zdravotních služeb,“ varují Němečkovi úředníci. Přidávají pak ještě jeden argument – narůstající rozdíl mezi jednotlivými skupinami plátců pojistného.

Zvýšením minimální mzdy totiž došlo ke zvýšení odvodů za osoby bez zdanitelných příjmů na 1 242 korun na osobu a měsíc. Zároveň dle predikce ministerstva financí dojde mezi rokem 2015 a 2016 k dalšímu výraznému zvýšení průměrné mzdy. Zaměstnanci podle dat VZP z roku 2014 zaplatili u této zdravotní pojišťovny pojistné ve výši 61 miliard korun a čerpali zdravotní péči za 18,3 miliard korun. Ovšem za státní pojištěnce bylo u VZP zaplaceno pojistné ve výši 26 miliard a přitom náklady na péči činily cca 94 miliard korun.

Němeček také připomíná, že od roku 2010 až do roku 2013 nedošlo ke změně platby za státní pojištěnce, ačkoli se dříve standardně zvyšovala. Kdyby se ve valorizaci pokračovalo, mělo by zdravotnictví k dispozici za tři roky zhruba 19 miliard korun navíc. Výpadek příjmů musel být nahrazen vnitřními úsporami v systému.

Navrhována mírná varianta

S ohledem na možnosti státního rozpočtu navrhuje ministr zdravotnictví navýšení vyměřovacího základu pro platbu za státní pojištěnce na 6 695 korun, při níž bude výše pojistného za osobu a kalendářní měsíc činit 904 korun. Při stejném počtu státních pojištěnců v roce 2016 jako je letos, by mělo jít ze státního státní rozpočtu (kapitola Všeobecné pokladní správy) do balíku veřejného zdravotního pojištění 4,33 miliardy korun navíc oproti letošku, kdy za své pojištěnce stát přispěl částkou 62, 14 miliardy korun.

Alternativní možností bylo stanovit vyměřovací základ na úrovni minimální mzdy, jako je tomu v případě osob bez zdanitelných příjmů. Došlo by tím ke srovnání výše vyměřovacích základů u těchto skupin pojištěnců. V současné době je minimální mzda stanovena ve výši 9 200 Kč. Měsíční pojistné by tak činilo 1 242 Kč a odhadované posílení systému veřejného zdravotního pojištění ze státního rozpočtu 29 miliard korun. Takový návrh by se líbil zdravotnickým odborům i České lékařské komoře. Ta mírnější návrh Němečka označila za „zcela nedostatečný“ (psali jsme o tom zde).

Němeček vs. Babiš

Němeček v předkládacím materiálu připomíná závazek z koaliční smlouvu, který slibuje „zajistit růst platového ohodnocení zdravotníků v souladu s finanční stabilizací zdravotnického systému“. Bez navýšení platby za státní pojištěnce, závazek není možné dodržet, tvrdí ministr zdravotnictví. Navíc se vláda zavázala k zavedení valorizačního mechanismu pro stanovení výše platby za státní pojištěnce.

Koaliční smlouvou se však ohání i ministerstvo financí, které v tiskové zprávě tvrdí, že své závazky neplní Němeček. „Valorizace plateb za státní pojištěnce tak, jak je navrhovaná Ministerstvem zdravotnictví či Českou lékařskou komorou, není koncepční, ale bude znamenat pouze navyšování výdajů ze státního rozpočtu a tím prohlubování deficitu. Toto nepřinese zdravotnictví dlouhodobou stabilitu, ale jen uměle oddálí potřebu strukturálních změn,“ tvrdí ministerstvo financí.

Návrh nařízení vlády bude projednán v meziresortním připomínkovém řízení ve zkrácené lhůtě 5 pracovních dnů, čili do 14. května.

-cik-