Vladimír Dryml zatím nechce rozhodnutí komentovat. Česko-německá horská nemocnice Krkonoše s.r.o. z Vrchlabí, kde je ředitelem, si stěžovala, že veřejné nemocnice dostávají od kraje více peněz než soukromé zařízení. Foto: Robert Malecký

Peníze kraje nemocnicím nejsou státní podpora, tvrdí Evropská komise

Financování krajských nemocnic v Královéhradeckém kraji z veřejných zdrojů není podle evropských pravidel státní podporou. Uvedla včera Evropská komise (EK) s tím, že toto veřejné financování neovlivnilo obchod mezi členskými státy EU. 

 

Řízení v této věci evropská exekutiva zahájila loni v létě na základě stížnosti Česko-německé horské nemocnice Krkonoše s.r.o. z Vrchlabí, kde jako ředitel působí někdejší senátor za ČSSD a poté SPOZ Vladimír Dryml. Firma si v zásadě stěžovala, že veřejné nemocnice dostávají od kraje více peněz než soukromé zařízení.

Vladimír Dryml zatím nechce rozhodnutí komentovat. ČTK řekl, že k rozhodnutí komise nemá zatím žádné informace a s komentářem vyčká na zdůvodnění. „Potom se určitě vyjádřím,“ slíbil.

Královéhradecký kraj verdikt uvítal, ale také chce vyčkat na oficiální zdůvodnění. Hejtman kraje Lubomír Franc (ČSSD) uvedl, že je to dobrá zpráva. „A to nejen pro nás, ale i pro ostatní kraje, které financují krajské nemocnice stejným způsobem. Počkáme ale, až dostaneme vyjádření oficiální cestou,“ dodal Franc.
Komise nakonec v tomto případě ani neposuzovala případnou slučitelnost státní podpory s evropskými pravidly. O státní podporu se podle názoru evropské exekutivy vůbec nejedná, protože hlavní činností krajských nemocnic je poskytování lékařské péče lidem v jejich spádové oblasti.

Není také známo, že by v regionu existovaly významné přeshraniční investice do nemocničních zařízení nebo že by zde zakládaly zdravotnická zařízení firmy z jiných členských zemí osmadvacítky.

Rozhodnutí bylo oznámeno společně s šesti dalšími podobnými případy z Německa, Nizozemska a Británie. Stanou se pro unijní státy a strany možných sporů jedním z vodítek při určování, o kterých případech nemusí Evropská komise vůbec rozhodovat.

Diplomaté ale upozorňují, že zatím nemají v rukou oficiální odůvodnění komise. Není tak zatím úplně jasné, jak dalece precedenční nynější rozhodnutí nakonec bude.
-čtk-