Vesta BioHug navržená Raffi Rembrandem, otcem dítěte s PAS, umí díky pevnému, ale jemnému stisku zbavit uživatele úzkosti. Foto: simpleidea.us

Tátové dětí s autismem usnadňují život lidem s PAS. Objímací vestou či Autcraftem

Speciální verze hry Minecraft, objímací vesta, firmy zvyšující zaměstnanost lidí s autismem či aplikace pro přiblížení čteného příběhu – to jsou některé z věcí, kterými se podle serveru Fatherly.com otcové autistických dětí snaží usnadnit život lidem s touto chorobou po celém světě. Přispívají tak svou troškou do mlýna k tomu, co o poruše zjišťuje věda. A tak zatímco odborníci při úsilí objasnit původ autismu zveřejnili minulý týden v rámci Měsíce povědomí o autismu výzkum o tom, že ke změnám v mozku zřejmě dochází už v prenatálním období, tátové autistů se soustředí spíše na věci s přímým dopadem na život postižených, jako je snaha o snížení devadesátiprocentní nezaměstnanosti mezi lidmi s poruchami autistického spektra (PAS).

 

thorklia1
Thorkil Sonne
thorkli2
Specialisterne

1. Thorkil Sonne: Specialisterne

Když si Thorkil Sonne uvědomil, jak intenzivně na něco jeho syn dokáže upřít svou pozornost a nakolik puntičkářsky věci řeší, rozhodl se založit firmu, která potenciál lidí s autismem dokáže využít. Specialisterne, což v dánštině znamená specialisté, pomáhá od roku 2003 lidem s PAS, kteří se vyznají ve zpracovávání dat či testování softwaru, využít jejich unikátní myšlení jako konkurenční výhodu. Pracovníci Specialisterne tak nyní mají smlouvy s firmami jako je SAP (společnost vyrábějící produkty v oblasti podnikových informačních systémů), přičemž by organizace jednou chtěla pomoci získat smysluplnou práci až milionu lidí.

moore1
Stuart Moore
moore2
Autcraft

2. Stuart Moore: Autcraft

Stuart Moore je, stejně jako jeho syn, autista. Protože si ověřil, že pro lidi s PAS může být hraní některých počítačových her velmi přínosné, rozhodl se speciálně pro ně jednu upravit. V on-line hře Minecraft si může hráč v 3D světě dělat, co chce, přičemž jeho úkolem je přežít – najít materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, sehnat jídlo, ubránit se nepřátelskému okolí… Problém ovšem je, že společenské hraní her může být pro lidi s PAS velký problém ve chvíli, kdy jsou sociálně napadeni. Proto Moore vytvořil Autcraft, což je server Minecraftu, kam mohou na pozvání pouze lidé s autismem, případně jejich rodiny. V čem se Autcraft liší od verze pro běžné hráče? Zatímco standardní verze je poměrně nelítostná, v Autcraftu je prostředí mnohem bezpečnější – hráči se musí obejít bez nadávek, šikany či kradení, navíc tu působí Strážce světa, který chrání zemi před kompletním zničením. Jde tedy o místo, kde se mohou lidé se stejnou poruchou sejít a hrát spolu hru v nekonfliktním prostředí. „Na tomhle bezpečném místě, se všemi administrátory a jinými dětmi, můžete začít dělat krůčky k tomu, abyste si užili něco s lidmi, kteří jsou jako vy,“ píše na serveru matka jedné z hráček s Aspergerovým syndromem.

rembrand1
Raffi Rembrand
rembrand2
BioHug Vest

3. Raffi Rembrand: Objímací vesta

Izraelský inženýr Rembrand navrhl objímací vestu (BioHug Vest), která má zklidnit lidi s autismem – včetně jeho syna. Vesta je napájena malou baterií, přičemž nafukovací vzduchové kapsy vytvoří pevný, ale jemný stisk, který si uživatel sám koriguje. Rembrand efekt přirovnává k objetí, díky němuž se prostřednictvím nervového systému uklidníme. Když si uvědomíme, kolik z nás něco takového denně potřebuje, může jít o vynález, který si najde fanoušky nejen mezi lidmi s PAS.

 

jones1
Ian Jones
jones2
Visual Reading

4. Ian Jones: Vizuální čtení

Jonese napadlo vytvořit speciální aplikaci pro iPad s názvem Visual Reading ve chvíli, kdy četl před spaním pohádku své autistické dceři. Jenže i kdyby jí předčítal v japonštině, vyšlo by to na stejno. Jones ale zjistil, že je jeho dcera schopná sledovat příběh lépe, když má konkrétní asociaci mezi slovy a obrazem, který představují. Jeho řešení umožňuje rodičům poskytnout tuto asociaci tak, že vytvoří obrázkový scénář prostřednictvím známých fotografií a videí, kterými slova doprovázejí.

 

selec1
Gary Moore a Dan Selec
selec2
Institut nonPareil

5. Gary Moore a Dan Selec: Institut nonPareil

Moore a Selec, oba otcové dětí s PAS, jsou spoluzakladatelé texaské neziskové organizace nonPareil Institute ve městě Plano, která je kombinací tréninkového programu a softwarové společnosti pro mladé lidi s autismem. Od roku 2010 se nonPareil rozrostl natolik, že má nyní přes 130 lidí a vytvořil kolem deseti aplikací. „Chceme být autistický Apple,“ řekl pro CNN Selec.

-mk-