Na vysoké odměny manažerů upozorňují média i lékaři každý rok, například organizace Physicians for a National Health Program. Foto: PNHP

Americké zdravotnictví je drahé i kvůli vysokým odměnám jeho šéfů

Za rostoucími náklady na americké zdravotnictví stojí mimo jiné i astronomické odměny manažerů na nejvyšších postech. Podle analýzy, zveřejněné minulý týden, generální ředitelé zdravotnických firem mají nejvyšší průměrnou výplatu v porovnání se všemi ostatními stejně postavenými manažery z jiných průmyslových odvětvích. Například Stephen Hemsley ředitel zdravotní pojišťovny UnitedHealth, si domů odnesl za loňsky rok více než 66 miliónů dolarů v podobě platu, akciových opcí a jiných forem tzv. náhrad.  Zprávu přinesl server International Business Times.

 

Jestliže by se někomu mohlo zdát 66 miliónů dolarů pro šéfa pojišťovny jako příliš velká částka, připomíná server, že si Stephen Hemsley před pěti vydělal dokonce 102 miliónů dolarů.

Když zjednodušeně hovoříme o generálních ředitelích, máme na mysli funkci označovanou jako CEO (Chief Executive Officer), což je v angloamerickém prostředí výkonný ředitel obchodní společnosti. Jeho síla je však větší, než jsme zvyklí v Evropě, protože CEO má jednatelské pravomoci vůči třetím osobám i veškeré jednatelské pravomoci uvnitř společnosti. Dozorčí rada a představenstvo jsou tvořeny jedním orgánem a CEO je pak jeho předseda.

Odměny rostou, náklady také

Za více peněz pro ředitele by mělo být více muziky, měli by přicházet s efektivnějším řízením a lepšími výsledky péče. Ale pocítí tyto výhody i obyčejný“ Američan, který chce kvalitnější a také dostupnější lékařskou péči? Podle analytiků přemrštěné výplaty – nejen pro CEO, ale také pro další manažery ve zdravotnictví – zvyšují náklady systému. „Není pochyb o tom, že jeden z důvodů, proč Američané platí na zdravotní pojištění a za zdravotní péči více než lidé v jiných zemích, jsou vysoké náhrady pro vedoucí pracovníky,“ řekl serveru Wendell Potter, bývalý manažer vztahů s veřejností pojišťovny Cigna, který nenachází důvod, proč by se mělo v takové praxi dál pokračovat.

Spojené státy čelí rostoucím nákladům na zdravotní péči, při posledním sčítání v roce 2013 se zjistilo, že ročně utratí 2,9 biliónu dolarů. Všichni se kvůli tomu trápí otázkami jako jak zefektivnit poskytovanou péči, jak platit lékaře více podle kvality a nikoliv kvantity,  jak omezit zbytečné návštěvy pohotovostí apod. Příjmy šéfů nemocnic, farmaceutických firem a zdravotních pojišťoven se kupodivu nestaly součástí těchto diskusí, přestože stále rostou.

Motivace ke krátkodobým cílům

CEO zdravotnické firmy „utržil“ ročně v průměru 13,6 miliónu dolarů, což představovalo čtyřprocentní nárůst ve srovnání s předcházejícím rokem 2014. Za posledních sedm let stouply platby pro manažery šestkrát. Nejde však jenom o částky, ale také z jakých komponent se skládají. Akciové opce a další osobní pobídky motivují ředitele sledovat pouze krátkodobé cíle, snaží se osekávat náklady například na zdravotnickou techniku nebo vzdělávání. „Pobídky ke krátkodobému uvažování mezi manažery jsou aktuálně nebezpečnější, než suma dolarů, které dostávají,“ obává se Sarah Andersonová, ředitelka globálního ekonomického projektu Institutu politických studií.

V průměru CEO zdravotní pojišťovny ročně vydělá 584 tisíc dolarů, CEO nemocnice 386 tisíc a manažer označovaný hospital administrator 267 tisíc dolarů. Pro mnohé ředitele jsou tyto platy menší částí výdělku. Například Mark T. Bertolini, CEO  pojišťovny Aetna má plat 977 tisíc dolarů, ale dostal více než 36 miliónů dolarů formou náhrad zahrnujících akcie i opce.

Ve spojitosti s těmito penězi rostou rozpočty na administrativu zdravotnických firem. Zdravotní pojišťovny v USA utrácí za provozní náklady dvakrát tolik než podobné instituce v jiných rozvinutých zemích. „Když se podíváte na globálně konkurenceschopné firmy z jiných zemí, příjmy manažerů jsou tam někde úplně jinde, než ve Spojených státech,“ tvrdí Andersonová.

Zákon nezabral

Zákon o dostupnosti péče (The Affordable Care Act), známý jako Obamacare. se pokusil platby manažerům srazit dolů. Málo známé pravidlo, obsažené v zákoně, motivuje zdravotní pojišťovny platit manažerům méně peněz, stanovením objemu, který je možné promítnout do daňového přiznání. Tato regulace v roce 2013 prý vrátila do rozpočtu 72 miliónů dolarů. Podle Institutu politických studií ale odměny pro ředitele zdravotních pojišťoven zasaženy nebyly – firmy kvůli zákonu akorát platí vyšší daně.  Zdravotnické společnosti brání vysoké odměny také s argumentem, že se snaží být konkurenceschopné a získávat ty nejlepší talenty.

-cik-